Oververhitting en hittestress bij honden

overhitting hondenHeerlijk die zomer, maar dan stijgen ook de temperaturen. Iedereen gaat lekker naar buiten om van het zonnetje te genieten. Maar juist in deze periode hebben uw huisdieren extra aandacht nodig. Helaas komen er elk jaar een aantal fatale gevallen van oververhitting bij honden voor. 

Wat is hittestress?

Hittestress ontstaat als honden door de hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid, niet meer in staat zijn om hun lichaamstermperatuur te regelen. Honden kunnen namelijk niet zweten zoals wij mensen dat kunnen, en hierdoor kunnen ze hun overmatige warmte ook niet kwijt. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39° C. Wanneer deze boven de 40,5 °C stijgt, dan is de gezondheid van uw hond in gevaar. 

Gevolgen

Het lichaam zal proberen om op een normale temperatuur te komen door de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat dus omhoog en het hart gaat nog harder werken. Uw hond zal beginnen sneller te hijgen en via de voetzooltjes beginnen te zweten.

Oververhitting kan ernstige, soms zelfs fatale gevolgen hebben. Honden krijgen last van hittekramp (in de spieren), ze beginnen verdwaasd rond te lopen, te braken, krijgen diarree en soms zelfs een donkere rode/paarse tong. Honden kunnen ook gaan flauwvallen, omdat er onvoldoende doorbloeding naar de hersenen ontstaat. in het ernstige geval krijgt uw hond een beroerte en kan hij hier aan overlijden. 

Wat te doen bij oververhitting?


Heeft uw hond één van bovenstaande verschijnselen? Haal uw hond dan meteen uit de hitte en breng hem naar een koele, geventileerde ruimte. Leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur geleidelijk omlaag te brengen. Laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi absolutuut geen plens water over uw huisdier!

Koel vooral de kop van uw hond zoveel mogelijk af, zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling zich verbetert. Geef uw hond voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout.

Vertrouwt u het niet? Heeft u niet het idee dat uw hond afkoelt? Bel dan onmiddelijk met onze praktijk: 046 -437 1885.

coolmat

Voorkomen van hittestress

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen! U kunt hittestress voorkomen:
- Zorg altijd dat uw hond voldoende koud water heeft.
- Houd het lichaam van uw hond koel, bijvoorbeeld door speciale koelmatten (te koop bij ons in de praktijk)
- Geef ze speelgoed, waarbij ze én plezier hebben én afkoelen, zoals Chill Out speelgoed in de vorm van
  een ijsje of fruit.