Grasaar

grasaar

In het voorjaar en de zomer groeit het hoge gras weer waar we met onze honden gaan wandelen. Helaas bevat dit gras grasaren.

Grasaren beginnen met een scherpe punt en lopen uit met kleine weerhaakjes. Met deze weerhaakjes kunnen ze zich vasthechten. Ze kunnen dus ook naar binnen kruipen. Dit gebeurt meestal bij de oren, tussen de tenen, in de neus en achter het oog. De grasaren zijn worden niet herkend door het lichaam en deze gaat dus reageren met een ontsteking. Deze ontsteking geeft veel ongemak voor honden. Grasaren kunnen vaak diep gaan zitten en zijn daardoor moeilijk te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking veroorzaken. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook diep in het oor komen en door het trommelvlies heen dringen. 

Wat zijn de symptomen van een grasaar?

Grasaar tussen de tenen
Uw hond kan kreupel gaan lopen en veel tussen de tenen likken (daar zit dan ook vaak een klein gaatje). Helaas kun je niet altijd duidelijk zien of de grasaar nog aanwezig is, soms heeft de hond deze al eruit gelikt. Als uw hond niet goed reageert op de antibioticakuur en er is nog steeds een gaatje zichtbaar, dan moeten we door middel van een kleine operatie gaan zoeken naar de grasaar, deze is dan waarschijnlijk te ver naar binnen gekropen.

Grasaar in het oor
hond in grasUw hond gaat na een wandeling flink met zijn kop schudden en geeft ook vaak pijn aan. Dit is vaak een teken dat er een grasaar in het oor zit. Het gevaar van een grasaar in het oor is dat hij diep in het oor terechtkomt, het trommelvlies doorboort en dan in het middenoor terecht komt. Via een otoscoop wordt met een tangetje de grasaar uit het oor verwijderd. We proberen dit altijd zonder narcose te doen. Is het te pijnlijk of zit de grasaar te diep? Dan zal dit via een operatie moeten gebeuren. De nabehandeling zal gebaseerd zijn op de schade die is aangericht. Dit kan oorzalf zijn of een uitgebreide antibioticumkuur. 

Grasaar in de neus
Als uw hond bijvoorbeeld een grasaar in de neus krijgt, begint uw hond tijdens of na de wandeling erg te niezen. Deze dient dan ook bij de dierenarts verwijderd te worden als dat via niezen niet lukt. Door de weerhaakjes kan het zijn dat de grasaar blijft haken.

Grasaar in het oog
Als uw hond na een wandeling plots last heeft van zijn oog en daar constant aan wilt krabben, dan kan het zijn dat hij last heeft van een klein zaadje van een grasaar in zijn oog. Als u denkt dat dit zo is, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts! Als er te lang gewacht wordt, kan het zaadje zich verder verplaatsen en zijn ze niet meer zichtbaar. Dit zaadje kan dan flinke ontstekingen veroorzaken achter de oogbol.

Voorkomen is beter dan genezen!

Je kunt het probleem van de grasaar nooit helemaal voorkomen. Maar controleer uw hond altijd na een wandeling op grasaren tussen de tenen, in de oren, rond de ogen en in de neus. Het grasaarseizoen loopt van april tot en met eind augustus.