Coccidiose

CoccidioseCoccidiose is een kleine ééncellige parasiet die in de darmwand van uw hond kan leven. Het komt vooral voor bij pups, maar ook volwassen dieren kunnen geïnfecteerd zijn.

Hoe wordt een hond besmet?

Honden infecteren zich door de opname van coccidieën via de ontlasting(sresten) van andere honden. Ook aarde die besmet is geraakt door ontlasting van andere honden, kan coccidieën bevatten.

Hoe ziet u of uw hond coccidiose heeft?

Coccidiose veroorzaakt bij pups ernstigere problemen dan bij volwassen honden. Het meest voorkomende symptoom is diarree. Bij ernstige infecties is er vaak ook bloed bij de ontlasting aanwezig en kan de infectie zelfs dodelijk zijn. 

Hoe kunt u coccidiose voorkomen? 

Een besmetting met coccidiose kunt u voorkomen door de ontlasting van de hond consequent te verwijderen. Laat uw hond ook geen ontlasting van andere honden opeten.

Als uw hond regelmatig last heeft van diarree, kan het verstandig zijn om wat ontlasting langs te brengen, zodat er gecontroleerd kan worden of er coccidieën aanwezig zijn. Dit gebeurt door middel van een microscopisch ontlastingsonderzoek.

Kan mijn hond ook mijn kat infecteren?

Een hond die besmet is met coccidieën, kan de infectie niet overdragen naar katten. Besmettingen treden alleen op na opname van besmette hondenontlasting.