Zwanger!

Ondanks de vele gecastreerde teefjes krijgen wij toch nog regelmatig telefoontjes van eigenaren die in paniek zijn omdat hun hond gedekt is. Sommige mensen kiezen er ook gewoon voor om een keer een nestje te krijgen van hun hondje. Hier komt heel veel bij kijken. Gepland of niet, zodra uw teefje zwanger is zijn er een aantal voorbereidingen die u moet treffen.

Wanneer worden de puppies geboren?

Dit kan afhankelijk zijn van de hoeveelheid puppies. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig. Dit kan verschillen tussen de 57 en 69 dagen. Vanaf 30 dagen kan de dierenarts een echo maken om te kijken of uw hond drachtig is. Aan het eind van de 4e week kan de dierenarts ook voelen. Dit kan maar heel kort. Het beste is om na 45 dagen een röntgenfoto te laten maken. De dierenarts kan dan meteen tellen hoeveel puppies erin zitten. Dit is weer belangrijk om te weten tijdens de bevalling.

Wat is de voederbehoefte van een drachtige teef?
In het begin van de dracht heeft een zwangere teef nog geen extra voeding nodig. Het ligt eraan hoeveel puppies de teef draagt hoeveel extra voeding zei nodig heeft naarmate de dracht vordert. Vanaf ongeveer het laatste 3e deel van de dracht heeft een drachtige teef meer voeding nodig. Een goede puppyvoeding is dan een goede voedingskeuze voor de teef.

Wat moet ik voorbereiden?

Het allerbelangrijkste is een goede werpkist. De kist moet zo groot zijn dat de mama en haar puppies er allemaal gemakkelijk inpassen. De puppies mogen er niet zelf uit kunnen, maar de mama natuurlijk wel. Zorg dat de werpkist op een rustige en warme plek staat. Je moet gemakkelijk in de werpkist kunnen komen. Het kan altijd gebeuren dat je moet helpen tijdens de bevalling, dan is het niet handig als je via een gat in de werpkist moet kruipen.

Hoe zie ik of mijn hond gaat bevallen?
De meest betrouwbare methode is om in de laatste twee weken voor de bevalling steeds op dezelfde tijdstippen een paar keer per dag de temperatuur op te nemen. 24 uur voor de bevalling stopt de productie van progesteron (zwangerschapshormoon). Dit zorgt voor een daling van de lichaamstemperatuur (1 tot 2 graden). Het invallen in het kruis, heldere slijmerige uitvloeiing en het verschijnen van melk zijn veel minder betrouwbaar.

Hoe gaat dat, zo’n bevalling?
Een bevalling bestaat uit drie delen.
Kenmerken van de voorbereidingsfase:
- Nestbouw gedrag
- Graafbewegingen
- Kranten en doeken in de werpkist verscheuren.
- Buiten holen graven
- Wegkruipen
- Likken aan de vulva
De hond heeft vaak al weeën zonder dat je dit merkt.

Kenmerken van de ontsluitingsfase:
- Minder eetlust
- Vaker plassen en poepen
- Dunnere ontlasting en eventueel braken
- Tegen het eind kan uw hond sneller gaan ademen.

De uitdrijvingsfase:
Op het moment dat uw hond meer gaat persen begint de uitdrijvingsfase. Dit is het moment dat we de meeste vragen krijgen. Hoe lang mag het duren? Zolang u vooruitgang ziet mag het persen bij een pup maximaal 1 uur duren. De tijd tussen twee pups kan behoorlijk lang zijn. Zo’n pauze kan rustig 2 tot 3 uur duren. Het is wel belangrijk te weten dat uw hond in die tijd niet perst. Op de tweede pup wordt meestal een stuk minder lang geperst. Als dit langer dan een half uur duurt zonder echte resultaten, neem dan even contact op met uw dierenarts.

Vaak duurt de tijd veel langer dan het in werkelijkheid is. Het is handig om tijdens de bevalling een logboek bij te houden. Wanneer begonnen de weeën, hoe laat werden de opeenvolgende pups geboren, bijzonderheden etc. Als u de dierenarts belt is dit belangrijke informatie. Na elke pup komt de nageboorte. De moeder eet die meestal op. Voorkom liever dat ze alle nageboortes opeet.


Wanneer moet ik mijn dierenarts bellen?
Wij als dierenarts vinden het fijn als u contact met ons opneemt als de bevalling begonnen is. Zo kunnen wij u zo goed mogelijk begeleiden en sneller ingrijpen als er iets mis zou gaan.
Wanneer moet ik bellen is vaak de grootste onzekerheid van u als eigenaar. Hoe merk ik het als iets mis gaat en wanneer moet ik de dierenarts bellen.

1. Mijn hond bevalt te vroeg
Als de bevalling voor de 57e dag begint is dit een vroeggeboorte. Dit komt niet zo vaak voor en de oorzaak is vaak heel moeilijk te achterhalen. Voor de 54e dag spreken we van een abortus.

2.De bevalling begint maar niet, ook niet na 69 dagen.
Dit komt vaker voor. Als de pups te lang in de buik zitten, worden ze te groot. Ook is de kans op sterfte groter. Meestal worden de pups via een keizersnede gehaald.

3.De bevalling is begonnen, maar hij duurt te lang.
Als uw hond langer dan 30 minuten stevig perst, zonder vordering (bij een eerste pup mag u 60 minuten aanhouden), of als uw hond langer dan 2 uur af en toe zwak perst zonder vordering, is het raadzaam om uw dierenarts te bellen. Ook als er 3 uur niet meer geperst is en er toch nog puppies zijn, kunt u beter uw dierenarts bellen.

4.Er komt een rare uitvloeiïng uit de vagina.
Een heldere uitvloeiïng soms met enkele druppeltjes bloed is normaal. Als de uitvloeiïng dik en groenzwart is moet u meteen contact opnemen met uw dierenarts, veel bloedverlies of een stinkende uitvloeiïng is ook niet goed. Bel dan meteen uw dierenarts.

Waarom gaat het mis?
Dit is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken:
- Te weinig of te zwakke weeën, bijvoorbeeld door onrust of stress.
- Te veel baarmoederactiviteit, bijvoorbeeld door onnodig oxytocinegebruik.
- Een gedraaide baarmoeder.
- Slechte ontsluiting.
- Te grote pups.
- Afwijkende pups.
- Een afwijkende ligging van de pups.
Zo’n bevalling eindigt meestal in een keizersnede.
U ziet er zijn veel dingen die mis kunnen gaan. Het is goed om hier al over na te denken voor u besluit een nestje te nemen.

En dan zijn de pups er……
Na de geboorte zal de moeder de vliezen verwijderen en de navelstreng doorbijten. Dan zal ze de pup drooglikken. Doet ze dit niet, dan moet u deze taak overnemen. Breek de navelstreng ver genoeg van de buik en wrijf de pup droog (dit mag best stevig). Met een slijmzuigertje verwijdert u het slijm uit de neusjes en mondjes. Dit voorkomt ademhalingsproblemen.
Erna is het belangrijk dat ze gecontroleerd worden op een open gehemelte en dan alles intact is zoals bijvoorbeeld het geslacht, anus en hoofdje. In de eerste paar dagen na de bevalling is het moeilijk voor de pups om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Het is belangrijk dat de moeder de pups snel droog likt. Het moet warm genoeg zijn voor de pups, maar voor de moeder mag het niet te warm zijn. Gezonde pups die het koud hebben zullen flink piepen.
De pups moeten ook goed uit elkaar gehouden kunnen worden, doe dit bijvoorbeeld met kleuren bandjes of met een kleurmarkering. Voor de pups is het belangrijk dat de moeder tiptop in orde is. Ze moet goed gevaccineerd en ontwormd zijn. Op deze manier zijn de pups ook optimaal verzorgd. 

Als de moeder de achterkant en de buik van de pups likt gaan deze vanzelf poepen en plassen. Als de moeder dit niet goed doet, zult u ook die taak moeten overnemen, maar dan met masseren. Na 10 tot 14 dagen gaan de oogjes en oortjes open. Het wordt dan ook langzaam tijd om de pups de eerste keer te ontwormen. En na 4 weken kunnen de balletjes indalen bij de reutjes.

U ziet, het is heel wat werk om een nestje groot te brengen. Uw belangrijkste taken zijn de temperatuur in de gaten te houden, de omgeving schoon te houden, een rustige omgeving te waarborgen en de groei van de pups in de gaten houden. Dit laatste is erg belangrijk, want zo ziet u precies of u de puppies bij moet voeden. Weeg de puppies meteen zodra ze schoongelikt zijn. 12 uur later weegt u ze weer en dan elke dag op hetzelfde tijdstip. Zo heeft u heel snel in de gaten als een pup niet goed groeit. Dit is een eerste teken dat er iets mis is en u contact moet opnemen met uw dierenarts. Houd ook altijd de moeder goed in de gaten. Als u de pups bij moet voeren, gebruik dan altijd speciale puppymelk. Lees goed de bijsluiter.


De pups moeten regelmatig ontwormd worden (2,4,6 en 8 weken) en als ze 6 weken oud zijn worden ze de eerste keer gevaccineerd. 

Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat de puppies binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
De meeste pups gaan op een leeftijd van 8 weken naar hun nieuwe baasje. Een jongere leeftijd is niet aan te raden.

Een nestje is héél leuk, maar er komt veel bij kijken. Ook kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Allemaal dingen die u van tevoren goed moet bedenken voor u uw teefje laat dekken.