Urine opvangen

plassende hondIn een aantal gevallen kan het onderzoeken van een urinemonster nodig zijn bij het stellen van een diagnose bij uw huisdier. Bijvoorbeeld bij een blaasontsteking, maar ook wanneer u het idee heeft dat uw huisdier veel drinkt en plast.

Hoeveel moet ik opvangen?

Voor de meeste onderzoeken is een hoeveelheid van 3 ml voldoende. Meer is wenselijk. Probeer de urine zo vers mogelijk in te leveren. Na 12 uur is het monster al oud, na 24 uur helaas onbruikbaar.

Urine opvangen bij de hond

Het is het meest eenvoudig om ochtendurine op te vangen. Uw hond heeft dan vaak een volle blaas waardoor u meer tijd hebt de urine op te vangen. Net als de mens, heeft de hond vaak moeite met het stoppen van plassen als hij plast. Het hoeft absoluut geen ochtendurine te zijn, maar het is wel het makkelijkste.

- Wanneer de hond plast, kunt u de urine opvangen in een potje. Gebruik altijd een schoon en goed afsluitbaar potje.

- Sommige honden zullen weglopen op het moment dat u dichterbij komt met het potje. Bij deze dieren kan het handig zijn om met een soeplepel
  de urine van een afstandje op te vangen.

- Sinds kort zijn er Dog-I-Noirs op de markt. Deze zijn te koop bij ons op de praktijk. Het opvangen van de urine wordt hierdoor een
  stuk makkelijker. Wilt u weten hoe het werkt? Bekijk dan dit filmpje

Als het spontaan opvangen van urine bij de hond ondanks deze tips niet lukt, kan bij mannelijke dieren via een katheter urine afgenomen worden. Dit kan enkel op afspraak op de praktijk.

Bewaren van de urine

- Gebruik altijd een schoon en goed afsluitbaar potje.
- Breng de urine het liefst zo snel mogelijk naar de praktijk. Mocht dit niet lukken, zet de urine dan tot die tijd in de koelkast.
- Noteer de tijd van het opvangen, de manier van opvangen, uw naam, adres en de naam van uw huisdier op het potje of op een apart briefje.

In sommige gevallen is het nodig om steriel urine uit de blaas af te nemen. Dit moet onder echobegeleiding door een dierenarts gedaan worden. Let op: Het uitvoeren van een Blaasecho/punctie is alléén mogelijk bij een volle blaas!! Dit kan enkel op afspraak op de praktijk.

Waar bestaat een eenvoudig urineonderzoek uit?

meten urineEerst wordt er beoordeeld hoe de urine eruit ziet. Is de urine afwijkend van kleur? Of is het bijvoorbeeld troebel? Een afwijkende geur wordt ook opgemerkt. Daarna bekijken we het soortelijk gewicht met een speciaal kijkertje (refractometer). Hoe lager dat is, hoe wateriger de urine is. 

Vervolgens bekijken we door middel van een teststrip de urine na. Hierbij onderzoeken we de zuurgraad van de urine en kijken we of er  bloed, ontstekingscellen en/of afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine aanwezig is. 

Als laatste bekijken we het sediment onder de microscoop. Dit is het bezinksel van de urine waarin we de cellen en eventuele aanwezige kristallen bekijken. 

Hoe laat kan ik bellen voor de uitslag?

Als u de urine voor 12.00 uur gebracht heeft, kunt u ons rond 14.00uur bellen voor de uitslag. 
Heeft u de urine in de middag gebracht voor 16.30 uur, dan kunt u rond 18.00uur bellen voor de uitslag. Ons telefoonnummer is 046 437 1885.