Chippen
Chippen

U moet er niet aan denken, uw hond of kat weg, daarom adviseren wij u om uw huisdier te laten chippen. Voor honden en paarden is dit overigens wettelijk verplicht.


chippen huisdier

Honden en katten

Chippen verplicht?

Vanaf 2013 moeten alle pups binnen 7 weken na de geboorte verplicht gechipt worden. Dit gebeurt in de meeste gevallen nog bij de fokker. De fokker dient deze chip te registreren bij een databank. Als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens worden aangepast. Wanneer u een hond aanschaft, controleer dan of uw hond gechipt is. Dit kunt u bij ons in de praktijk laten doen. Wij lezen de chip dan uit met een chipreader. 

Als u dus een puppy aanschaft, moet hij/zij binnen twee weken van aanschaf geregistreerd zijn op uw eigen naam en adres. Honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen, moeten binnen 2 weken gechipt en geregistreerd zijn.

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Maar dit is wel raadzaam. Katten gaan graag op onderzoek uit. Een gevonden kat kunnen ze dan (door de chip) sneller herenigen met zijn/ haar eigenaar.

Wanneer een hond of kat naar het buitenland gaat, dan is een chip verplicht.

Wat zijn de voordelen chippen?

Er zijn genoeg voordelen van chippen voor zowel dieren als de baasjes. Mocht uw hond of kat kwijtraken, dan kan hij door middel van zijn chip geïdentificeerd worden. Wanneer een dier gevonden wordt, kan hij meestal op dezelfde dag weer met zijn baasje herenigd worden.

Wanneer een gevonden dier niet gechipt is, dan kan het een hele tijd duren voordat het baasje gevonden wordt. Soms wordt het baasje zelfs nooit gevonden. Het dier komt hierdoor onnodig ergens anders terecht (bijvoorbeeld in een asiel). Dit zou erg jammer zijn. 

Hoe gaat chippen in zijn werk?

Chip hond katEen chip is ongeveer even groot als een rijstkorrel en wordt met een injectienaald onder de huid tussen de schouderbladen of in de nek, ingebracht. Deze procedure is over het algemeen niet pijnlijker dan een normale prik van een vaccinatie. De chip bevat een uniek registratienummer en kan worden&nbspafgelezen met een chipreader. De chip wordt eenmalig ingebracht en gaat levenslang mee. U dient nog wel uw huisdier zelf te registreren.

 

Registreer uw dier op uw naam!

Ga naar www.chipnummer.nl, vul daar het chipnummer van uw huisdier in. Het chipnummer kunt u terug vinden in het paspoort onder het kopje "indentificatie". Hier staat een barcode met daaronder het unieke indentificatienummer van uw huisdier. Druk op zoeken en het chipnummer wordt gevonden bij de aangemelde databank. U dient dan via die databank de gegevens te wijzigen. Dit gaat via de website van de databank die uit de zoekactie komt. 

Is uw huisdier niet geregistreerd? Dan kunt u uw huisdier aan de hand van het chipnummer registreren. Dit kan ook bij verschillende databanken.

Een voorbeeld van een databank is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: www.ndg.nl, of backhomeclub.nl. Als uw dier tijdens een vakantie of (zaken) reis in het buitenland wordt gevonden, kan deze ook getraceerd worden via een Europees netwerk: www.europetnet.com

U kunt uw dier bij ons in de praktijk laten chippen. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met de vaccinatie of tijdens een ander consultatie. Maak nu een afspraak via het contactformulier of per telefoon: 046 437 1885

U dient zelf voor de registratie in de databank te zorgen. Zorg er dus voor dat uw gegevens in de databank actueel blijven! 


Paarden

Het is verplicht dat alle paarden in Europa een paspoort hebben. Verder is het in Nederland verplicht dat alle paarden ouder dan 6 maanden gechipt zijn. In het paardenpaspoort staan een aantal dingen vermeld, zoals de naam en afstamming van het paard, het registratienummer, het chipnummer, de aftekeningen en de vaccinaties. Verder moet u als eigenaar doorgeven of het paard uiteindelijk bestemd is voor humane consumptie of niet. Als eigenaar kunt u dus beslissen om uw paard uit te sluiten voor de consumptie. Daarvoor moet u de betreffende pagina in het paspoort invullen en laten afstempelen door een dierenarts. Deze beslissing is onomkeerbaar, maar laat een breder scala aan diergeneesmiddelen toe voor gebruik, indien het paard ziek is.

Het chippen

Het plaatsen van de chip is een vrij eenvoudige ingreep. Het paard wordt aan de linkerzijde van zijn hals geschoren voor ongeveer 5 bij 5cm. De geschoren plek wordt goed gereinigd en ontsmet. Daarna wordt de chip aangebracht met een speciale naald. Dan wordt gecontroleerd of de chip met het chipnummer overeenkomt. Indien u al over een paspoort van het paard beschikt, wordt het chipnummer genoteerd in het paspoort. Als u niet over over een paardenpaspoort beschikt, wordt er een registratieformulier ingevuld. Dit formulier dient u daarna op te sturen naar het desbetreffende paardenstamboek. U krijgt dan het paspoort thuisgestuurd.

Belangrijk om te weten

Veulens ouder dan 6 maanden moeten voorzien zijn van een chip en paspoort. Daar bent u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor.

Voor veulens die tot een bepaald stamboek behoren kan een paspoort bij het betreffende stamboek aan gevraagd worden. Veulens die niet tot een stamboek behoren (zonder afstamming) worden ingeschreven bij het KNHS stamboek.

Bij elke verplaatsing van een paard over de openbare weg, moet u het paspoort bij u hebben.

Eerste hulp voor dieren

ehbo hond

We doen er alles aan om ervoor te zorgen, dat het goed gaat met onze dieren. Gelukkig kunt u veel doen om een dierenleven te redden, vooral als het gaat om noodgevallen. Natuurlijk kunt u niet alles weten en heeft u uiteindelijk toch onze hulp nodig, maar we kunnen u wel tips geven, zodat u in ieder geval bent voorbereid. 

Wat kunt u doen bij brandwonden?


Het kan gebeuren dat uw hond met zijn staart door een brandende kaars zwiept, of een kop hete thee van de tafel afstoot. Het is dan belangrijk om goed te koelen. Bij kleine verbrandingen het liefst 5 minuten, en bij ernstige verbrandingen zelfs 15 minuten. Een kat verbrandt zich wel eens doordat ze over een hete kookplaat loopt. Ook dat moet u goed koelen. U moet alleen de verbrande plek goed koelen door de plek onder lauw stromend water te houden en leg er daarna een koude kompress uit de koelkast op. Zorg dat uw hond of kat zelf warm blijft. Gebruik bij dieren nooit brandwondenzalf, zowel bij brandwonden op de huid als onder de poten. Ze zorgen voor verklevingen in de vacht en dieren hebben de neiging om eraan te gaan likken. Ga met brandwonden altijd naar uw dierenarts. 

Wat kunt u doen als uw huisdier iets inslikt?


Dat ligt er een beetje aan wat het is. Zijn het scherpe voorwerpen (bv naalden), dan moet u altijd snel contact opnemen met de dierenarts. Een naald of satéprikker prikt door de maag en darmen. Een scherp voorwerk moet vaak operatief verwijderd worden. Bij andere (afgeronde) dingen is het mogelijk uw hond te laten braken.  Hiervoor neemt u het beste meteen contact op met de dierenarts. Sommige afgeronde, kleine voorwerpen komen er ook vanzelf weer uit. Dan is het belangrijk om de ontlasting gedurende 2 dagen te controleren. Indien u het voorwerp niet terugvindt, overleg dan met uw dierenarts. Komt er geen ontlasting meer, krijgt uw dier diarree of braakt uw hond al het eten uit, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Een heel ander probleem onstaat als uw hond of kat giftige stoffen heeft ingeslikt. Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Belangrijk is om te noteren wat de werkzame stof is. Neemt u als het mogelijk is, de verpakking mee. Uw dierenarts kan het gifcentrum bellen om te kijken wat te beste behandelmethode is bij een bepaalde stof. Bij bijtende stoffen is het bijvoorbeeld niet verstandig om uw huisdier te laten braken. De bijtende stof gaat dan twee keer langs de slokdarm waar het veel schade kan aanrichten. Bij andere stoffen kunt u uw huisdier weer wel laten braken. Ook bepaalde planten kunnen giftig zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn de oleander en de blauwe regen. Beide zijn zeer giftig. Het is onmogelijk om de gevaren van alle stoffen en de bijbehorende behandelingen te weten. Daarom is de vergiftegingscentrum in het leven geroepen. 

Ook sommoge levensmiddelen zijn giftig. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel "Wat is er giftig voor mijn huisdier?"

Help, mijn hond heeft een (epileptische) aanval!

Ook dieren kunnen epilepsie of flauwvallen, waardoor ze het bewustzijn tijdelijk verliezen. Dit is voor de eigenaar meestal erg schrikken. Probeer in zo'n situatie allereerst rustig te blijven. Creëer een veilige omgeving voor het dier, zodat het zich tijdens de aanval niet kan verwonden. Wees u ervan bewust dat een dier tijdens zo'n aanval plots (onbewust) kan bijten!

Zodra het dier tot rust is gekomen, is het belangrijk om deze naar een prikkelarme, rustige omgeving te verplaatsen. U mag het dier dan vers drinkwater aanbieden. Vervolgens kunt u contact opnemen met de dierenarts.

De onderliggende oorzaak van een aanval kan erg uiteenlopend zijn en er is veel informatie nodig om deze te bepalen. Daaeom is het van groot belang dat u vóór, tijdens en na de aanval goed het gedrag van uw dier bestudeerd. Idealiter begint u direct bij het begin van een aanval te filmen. Deze video is waardevolle informatie die u tijdens een consult aan de dierenarts kunt laten zien.

Wat kunt u doen bij oorwondjes?


Verwondingen komen vaak voor, maar wondjes aan het oor willen we apart aandacht geven, omdat ze erg vervelend kunnen zijn. Scheurtjes in de oorschelp komen nogal eens voor, doordat de hond blijft hangen, of door vechten. Dit kan behoorlijk bloeden. Als het gehecht wordt, dan moet dit binnen 4 uur na het ontstaan van de wond gebeuren. Het beste kunt u een gaasje op de wond doen en het oor plat op de kop leggen. Bind er dan verband, of als u dat niet heeft een schone handdoek omheen, zodat het bloeden kan stoppen. Ga vervolgens naar de dierenarts.

Wat kunt u doen als er verf op de vacht komt?

Is uw hond of kat langs een pasgeverfde deur of kast gelopen, veeg het dan eerst af met een droge doek. Is het wateroplosbare verf, maak het dan schoon met lauw water. Ga niet aan de gang met terpentine of wasbenzine. Honden en katten likken zichzelf schoon, en dat is giftig. Beter is het dan om de verf uit de vacht te knippen of scheren. Zorg dat uw hond of kat de verf niet van de vacht likt.

Wat kunt u doen als uw huisdier iets scherps in zijn poot heeft?


Als u het scherpe voorwerp ziet zitten, kunt u het er voorzichtig uithalen. Soms gaat de wonde hierdoor bloeden. Dit stopt u het beste door gedurende enkele minuten tegendruk te geven met een gaasje of schone doek. Eventueel kunt u de poot een paar dagen in een sodabadje baden. Controleer de wond in de tijd daarna op ontstekingen. Bij een onsteking wordt het wondje rood, gezwollen, pijnlijk en soms komt er ook etter uit de wonde. Bij een onsteking is het raadzaam uw dierenarts te contacteren.  Ook als het niet meteen lukt om het scherpe voorwerp te verwijderen, neemt u het beste contact op met de dierenarts. Soms is het namelijk nodig om het voorwerp onder verdoving te verwijderen. 

Wat kunt u doen bij onderkoeling?

hond in sneeuwBij honden kan een wandeling in de sneeuw soms nare gevolgen hebben. Ze kunnen door de natte sneeuw snel onderkoeld raken. Vooral kleine, kortharige honden zoals dwergpinchers, bevriezen snel. Blijf daarom tijdens een wandeling niet te vaak staan. Als uw hond over het hele lijf rilt, oppervlakkig ademt en apatisch reageert, dan is uw hond onderkoeld aan het raken. Breng de hond naar binnen en meet zijn lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur van uw dier meet u het beste rectaal met een thermometer (onder de tong of in de oksel is bij dieren betrouwbaar). Indien de temperatuur onder de 38 graden Celsius komt, legt u het dier het beste op een warm plekje in huis. Eventueel kunt u het dier opwarmen met dekens, warmtekruiken of door het dier lauwwarm water te laten drinken. Let op: voer uw hond nooit(!) water onder dwang. Neem met ons contact op, als de temperatuur onder de 36 graden dreigt te komen, tel. 046 437 1885.

Katten kunnen ook onderkoeld raken. In dit geval moet uw kat zo snel mogelijk worden afgedroogd en in een warme deken worden gewikkeld. Laat ze langzaam opwarmen. Leg een dier nooit tegen de verwarming en voel altijd zelf of een warmtekruik of -lamp niet te heet is! Kittens of dieren die net een ongeluk hebben overleefd, hebben soms ook een lage temperatuur door de shock, ook deze dieren dienen dan langzaam op te warmen. 

Heeft u meer interesse in huisdieren EHBO, dan is het mogelijk hier een cursus voor te volgen. Informeer eens bij de dierenbescherming.

 

Euthanasie huisdieren
Euthanasie

En dan komt die moeilijke beslissing.........

Euthanasie huisdierNatuurlijk is euthanasie altijd een lastig onderwerp om over te praten, maar het is wel belangrijk om te weten wat u te wachten staat als het ooit eens zover is. Onze huisdieren zijn namelijk een lange tijd bij ons. Een tijd waarin we lief en leed delen. Daarom is het fijn als ook die laatste moeilijke momenten op een 'fijne' manier verlopen. Het is goed om al veel eerder over dit onderwerp na te denken. Verder brengt het nemen van een besluit hierover altijd veel vragen met zich mee. Hopelijk kunnen we deze vragen hieronder voor u beantwoorden.

Wanneer is het goede moment?

Dat vragen veel mensen zich af. Dit is een hele moeilijke vraag, want niemand neemt graag afscheid van zijn huisdier. Voor de dierenarts is die vraag ook niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Vaak wordt er gekeken naar de kwaliteit van leven van het dier. Kan het dier nog zelf eten, een wandeling maken en zijn behoeftes doen? Heeft het dier veel pijn? Is het dier op dit moment onuitzichtloos aan het lijden? Een dierenarts kan u hierbij adviseren over de toestand van uw huisdier en eventueel verlichting van de klachten voor een nog zo aangenaam mogelijke tijd proberen te geven. Maar uiteindelijk kunt alleen u deze beslissing nemen. U kent uw huisdier het beste, u weet hoe uw huisdier is als hij zich lekker voelt en dus ook als hij zich niet goed voelt.

Als u besluit om uw huisdier te euthanaseren, dan is het fijn, als we daar rustig tijd voor kunnen nemen. Voor uzelf en uw huisdier (die zich toch al niet lekker voelt) is het namelijk niet fijn om in een drukke wachtkamer te moeten wachten. Beter is het om een afspraak te maken. U hebt dan rustig de tijd om afscheid te nemen van uw huisdier. Uiteraard kunnen we hiervoor ook bij u thuis komen, dit dient dan ook op afspraak te gebeuren.

Hoe verloopt een euthanasie?

In totaal krijgt uw huisdier 2 spuitjes. Het eerste spuitje zorgt ervoor dat uw huisdier rustig gaat slapen. Dit is hetzelfde middel dat toegediend wordt bij een operatie. Nadat het eerste spuitje is toegediend duurt het 10 tot 15 minuten voordat uw huisdier gaat slapen. Het kan heel af en toe voorkomen dat een dier misselijk wordt van de narcose en moet overgeven. Pas als uw huisdier volledig slaapt, zal het tweede spuitje toegediend worden. Dit is een middel wat ervoor zorgt dat de hartslag en de ademhaling stopt. Uw dier merkt niets van dit laatste spuitje. Het kan een enkele keer voorkomen dat er na het tweede spuitje stuipen optreden. Vooral bij katten komt dit nog wel eens voor. Dit zijn geen actieve bewegingen en uw huisdier merkt hier zelf niets van.

Wat gebeurt er na de euthanasie met mijn huisdier?Zelf begraven/laten begraven

U mag uw huisdier altijd meenemen om thuis zelf te begraven. Vraag wel even bij uw gemeente na wat de specifieke regels zijn. Zorg ook dat u uw huisdier diep genoeg begraaft. U kunt er ook voor kiezen om dit door het dierenuitvaartcentrum in Roermond te laten regelen. U kunt naar eigen wens nogmaals afscheid nemen van uw huisdier en zij zullen uw huisdier naar de dierenbegraafplaats vervoeren. Op de dierenbegraafplaats huurt u dan een graf voor 1 of meerdere jaren. Er zijn verschillende dierenbegraafplaatsen en overal zijn de regels iets anders. Laat u hierover goed informeren (m.n. over de tijdsduur van het grafrecht). De begraafplaats wordt onderhouden door beheerders, zelf bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf van uw huisdier.

Crematie

U kunt er ook voor kiezen om uw huisdier te laten cremeren. Dit gebeurt in speciale huisdiercrematoria. Hier in de buurt kunt u kiezen uit Roermond, Heerlen of Beek. Het crematorium in Roermond maakt deel uit van SHCN dierenuitvaart.

Bij een crematie kunt u kiezen voor een collectieve crematie of een individuele crematie.
Bij een collectieve crematie wordt uw huisdier samen met andere dieren gecremeerd. SHCN dierenuitvaart strooit deze as uit over zee. U krijgt de as dus niet terug. Wel krijgt u een uitvaartcertificaat.

Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen gecremeerd. Vóór en direct na de crematie wordt de as uit de oven gehaald. Door het unieke begeleidingsnummer weet u zeker dat de as die u terugkrijgt of laat uitstrooien door het dierenuitvaartcentrum ook echt van uw huisdier is. De as wordt standaard in een asbus gedaan. U kunt ook een mooie urn uitzoeken. Op de website van de crematoria kunt u meer informatie terugvinden wat de individuele crematie precies inhoudt: 
- www.shcn.nl (Roermond)
- www.dierencrematoriumparkstad.nl (Heerlen)
www.dierencrematorium-maasenbeek.nl (Beek)

Bijzondere mogelijkheden na crematie

herinneringshartje

Gedenkbeeld: Dit is ook een ashouder in de vorm van een borstbeeld. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende rassen (Roermond)
Gedenksieraad: U kunt een beetje as in een sieraad laten doen. Er zijn verschillende modellen waar u uit kunt kiezen (Beek en Roermond).
Uitvaartcertificaat: Iedereen die de uitvaart van zijn dier laat verzorgen door een SHCN dierenuitvaartcentrum krijgt een uitvaartcertificaat. Dit is een kaart met tekst (A5). U kunt dit certificaat ook aanpassen aan uw eigen smaak.

Destructie

Als laatste is er ook de mogelijkheid uw huisdier bij ons achter te laten. Uw huisdier gaat dan naar de destructie. Dit is niet hetzelfde als crematie. Bij bestemming destructie wordt het huisdier verwerkt tot diermeel en vetten die als brandstof dienen voor onder meer elektriciteitscentrales. Geef dus altijd duidelijk aan als u een crematie of begrafenis wenst (in verreweg de meeste gevallen zal een dierenarts hier ook naar vragen).

Zoals u ziet zijn er een hoop mogelijkheden. Afscheid nemen van uw trouwe huisdier is nooit gemakkelijk. Toch hopen wij u altijd zo goed mogelijk te begeleiden in dit moeilijke proces.

Hoe bereid ik mijn kinderen hier op voor?

Als volwassenen snappen we natuurlijk wat er allemaal gebeurt en dat de keuze voor euthanasie noodzakelijk is. Voor kinderen is dit allemaal een stuk moeilijker. Vaak is het de eerste keer dat ze met 'sterven' te maken krijgen. Ook is het moeilijk om te zien dat papa en mama verdriet hebben. Het is heel belangrijk om daar als ouders goed mee om te gaan en de kinderen daar goed op voor te bereiden. Er zijn verschillende kinderboekjes te krijgen die hierbij kunnen helpen:
- "Derk Das blijft altijd bij ons" - Susan Varley
- "Dat is heel wat voor een kat, vind je niet" - Judith Viorst
- "Kikker en het vogeltje" - Max Velthuijs


Vaccicheck

Wilt u zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat uw huisdier goed beschermd is? Kortom, vaccineren op maat. Dat kan nu eenvoudig bij ons op de praktijk met de Vaccicheck. Want niet enten is geen oplossing en meten is weten! Met de Vaccicheck is het dus voortaan mogelijk om alleen te vaccineren als het nodig is. Het vaccineren kan zo worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van uw huisdier. 

Wat is een Vaccicheck?


De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Uit recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan die 3 jaar. Met de Vaccicheck kunnen wij controleren hoeveel antistoffen uw hond of kat heeft tegen de meest voorkomende ziekten waartegen wordt gevaccineerd. Bij de Vacciccheck nemen we bloed af van uw huisdier. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is hierbij de maat, als de titer hoog genoeg is, dan is vaccinatie van uw hond of kat niet nodig. 

Het is dus een simpele bloedtest die vaak al klaar is na een half uur. U kunt er dus voor kiezen om naar huis te gaan en dat wij de uitslag telefonisch doorbellen of u kunt even blijven wachten in de wachtkamer. 

Waarom een Vaccicheck?

Belangrijkste voordeel is dat uw huisdier alleen hoeft te worden gevaccineerd als dat nodig is. Het immuunsysteem van uw huisdier wordt hierdoor niet onnodig belast. Andere voordelen zijn:
- Dieren die gevoelig hebben gereageerd op vaccinaties, hoeven dus niet onnodig weer te worden gevaccineerd;
- Dieren die ziek zijn (bijvoorbeeld met epilepsie of auto-immuunziekte), worden zo min mogelijk geënt. Hetzelfde geldt voor oude dieren.
- Voor puppies kunnen we een individueel vaccinatieschema opstellen. Met de Vaccicheck kunnen we bepalen wat het beste moment is om
  te starten met enten (maternale immuniteit)
- Door 1x per jaar een check te doen bij honden, weten we of er genoeg anti-lichamen zijn opgebouwden of de vaccinaties zijn aangeslagen.
- Met de Vaccicheck kan ook worden achterhaald of een huisdier (bijvoorbeeld omdat hij of zij uit het buitenland komt) wel gevaccineerd is.

Waarop wordt getest met de Vaccicheck?

Bij een hond kan worden getest op Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis. Bij katten kan getest worden op de niesziekte en kattenziekte.

Voor leptospirose (=Ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen titerbepaling mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Alternatief Zorgpakket

Naast het Basis Zorgpakket en Senior Zorgpakket, bieden wij onze klanten ook een Alternatief Zorgpakket aan. Als u dit abonnement bij ons heeft afgesloten, dan doen wij elk jaar bij uw hond een Vaccicheck. 

Vaccineren en Titteren

vaccinerenVoorkomen is beter dan genezen. Het doel van vaccineren is het beschermen van uw dier tegen verschillende besmettelijke ziekten. Het zorgt ervoor dat uw huisdier bepaalde ziekten niet meer kan krijgen of dat ernstige symptomen veel minder optreden. Een aantal ziekten kunnen levensbedreigend zijn, waarvoor geen behandeling beschikbaar is. Wij adviseren om uw huisdier regelmatig te laten vaccineren.

Wat is vaccineren?

Vaccinaties bevatten dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekkers. Na het vaccineren gaat het lichaam hiertegen antilichamen en afweercellen maken. Deze kunnen de ziekteverwekker onschadelijk maken. Wanneer een dier daadwerkelijk in aanraking komt met de ziekteverwekker, dan kan het afweersysteem direct de ziekte aanpakken. Het dier wordt dan niet ziek of krijgt minder ernstige symptomen.

Een dier is na de vaccinatie voor een bepaalde periode beschermd tegen de betreffende ziekteverwekkers. Om het effect van de vaccinatie te behouden, zijn er herhalingsvaccinaties nodig.

Een jong dier zal in de eerste periode van zijn leven herhaaldelijk gevaccineerd moeten worden. Deze herhaaldelijke vaccinaties zijn nodig om een basis afweer te ontwikkelen.

Hoe gaat vaccineren in zijn werk?

Als een dier eerder bij ons gevaccineerd is, dan ontvangt u een oproep wanneer uw dier weer aan de beurt is voor de vaccinatie. Een dier moet op het moment van vaccineren gezond zijn. De dierenarts voert daarom tijdens het vaccinatieconsult een lichamelijk onderzoek uit. Op deze manier wordt er onderzocht hoe het gesteld is met de gezondheid van uw dier. U kunt tijdens dit consult ook vragen stellen aan de dierenarts.

VaccinatieboekjeWanneer uw dier gezond verklaard is, zal met u besproken worden welke vaccinaties er voor het komende jaar nodig zijn. Dit is afhankelijk of uw huisdier naar het buitenland en of naar een pension gaat. De meeste vaccinaties worden met een injectie onderhuids toegediend, maar er zijn ook vaccinaties die via de neus worden gedruppeld.

De toegediende vaccinaties worden bijgehouden in een dierenpaspoort of vaccinatieboekje. Wanneer een dier naar het buitenland gaat, dan is een officieel Europees dierenpaspoort verplicht.

Waar kunnen dieren tegen gevaccineerd worden?

- Honden
  Honden worden o.a. gevaccineerd tegen Parvo, de hondenziekte, ziekte van Weil, Para-influenza, Hepatitis etc. U kunt daarbij kiezen voor een kleine
  of een grote cocktail, afhankelijk van waar u tegen wil enten. Buiten deze entingen kunnen er nog vaccinaties worden toegevoegd afhankelijk van de
  leefomgeving van de hond. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Kennelhoest of hondsdolheid. Wilt u meer informatie over de vaccinaties voor honden?
  Lees hier verder of neem contact met ons op: tel 046 437 1885.

- Katten
  Katten worden gevaccineerd tegen de kattenziekte, niesziekte en eventueel rabiës. 

Konijnen
 
Konijnen dienen jaarlijks te worden gevaccineerd tegen Myxomatose en RHD1
  RHDV2 is een gemuteerd virus waar een enting met RHD1 onvoldoende tegen werkt. Dus ookal is je konijntje ingeënt tegen RHD1, je konijn kan dan nog het dodelijke virus RHDV2 krijgen!

 - Paarden en ezels
   Om uw paarden en ezels te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten, kunt u ze laten vaccineren. Er bestaan verschillende vaccins voor
   verschillende aandoeningen. Zo kunt u uw paard en/of ezel vaccineren tegen Influenza/tetanus, Rhinopneumonie, Schimmel, Droes en West-Nile.
   Wilt u meer informatie over deze vaccinaties voor paarden en ezels? Lees hier verder of neem contact met ons op: tel 046 437 1885.

- Varkens
  
Het inenten van hobbyvarkens tegen vlekziekte en parvo moet bij voorkeur twee keer per jaar gebeuren. Verplicht is het vaccineren van
  hobbyvarkkens echter niet.

- Duiven
  Duiven dienen jaarlijks verplicht geënt te worden tegen het Paramyxovirose. Er zijn ook andere ziekten waar we tegen kunnen vaccineren. 
  Dat geldt onder andere voor de pokken, paratyfus, Adenovirus, Herpesvirus om er enkele te noemen. Wilt u meer informatie over deze 
  vaccinaties voor duiven? Lees dan verder op onze website www.pigeonvetcenter.com of neem contact met ons op: tel 046 437 1885.

Hoe kunt u kosten besparen op vaccinatie?

DGK zorgpas Diergeneeskundig Centrum Beek geeft enkele mogelijkheden om kosten te besparen op de vaccinaties voor honden en katten:

- DGK Zorgpas
  Met de DGK Zorgpas krijgt u 5% korting op alle vaccinaties.

- Zorgpakketten
  Diergeneeskundig Centrum Beek biedt 3 zorgpakketten aan, in een aantal van deze zorgpakketten zit de jaarlijkse enting bij inbegrepen.
  Daarnaast krijgt u bij een paar pakketten extra korting op de overige vaccinaties. Er zijn drie pakketten: Basis Zorgpakket, Alternatief Zorgpakket
  en Senior Zorgpakket.

- Speciale Entspreekuren
  Twee keer per jaar worden er bijvoorbeeld konijnen Entspreekuren georganiseeerd. Op deze Entspreekuren kunt u uw konijnen tegen gereduceerd tarief laten vaccineren. Houd hiervoor onze agenda in de gaten. 

Alternαtıeven vαccıneren
Een echt alternatief voor het vaccineren bestaat niet. Wel is er de mogelijkheid om, voordat uw dier gevaccineerd wordt, door middel van een bloedtest te meten of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn en of het dus wel of niet nodig is om uw dier weer te laten vaccineren. Dit heet Titeren.


Titeren
Titeren is geen alternatief voor vaccineren, maar wel een waardevolle aanvulling. Door te titeren kan gecontroleerd worden of een dier na het vaccineren immuniteit heeft opgebouwd, en of deze immuniteit wel of niet nog aanwezig is. Titeren is voornamelijk zinvol voor honden en katten die een volledige basisvaccinatie hebben gehad. Daarnaast is het ook zinvol voor honden of katten die eerder (mogelijke) bijwerkingen hebben gehad na een vaccinatie of die een immuun onderdrukkende ziekte of behandeling hebben.


Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de driejaarlijkse boostervaccinatie er weer aan zit te komen, maar dat na het Titeren blijkt dat er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn. In dat geval kan deze boostervaccinatie dus nog even uitgesteld worden. Let wel op! Dit Titeren geldt niet voor alle ziektes. De vaccinatie tegen de Ziekte van Weil en eventueel tegen Kennelhoest moet ten alle tijden jaarlijks gegeven worden. Titeren wordt voornamelijk bij honden gedaan, maar het is ook mogelijk bij uw kat.


Vaccincheck
Wilt u zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat uw huisdier goed beschermd is? Kortom, vaccineren op maat. Dat kan nu eenvoudig bij ons op de praktijk met de Vaccicheck. Want niet enten is geen oplossing en meten is weten! Met de Vaccicheck is het dus voortaan mogelijk om alleen te vaccineren als het nodig is. 




Lees hier verder

 

 

Vuurwerkangst huisdier
Vuurwerkangst

hond vuurwerkangstKerst en oudjaar zijn voor ons heerlijke tijden. Lekker eten met elkaar en uiteraard vuurwerk afsteken. Maar wat voor ons heel fijn is, kan voor huisdieren juist heel angstig zijn. Het ene huisdier heeft nergens last van, maar de andere wil niet meer naar buiten, eet slecht en/of kruipt trillend in een hoekje. Kortom, vuurwerkangst! Maar vuurwerkangst kan heel goed worden aangepakt. 

Ontstaan van de angst

Het gehoor van een hond is 30x gevoeliger dan dat van ons. U kunt zich voorstellen dat vuurwerk als een bom klinkt in de oren van uw huisdier. De angst is dus best te begrijpen. Maar waar komt die nu vandaan?

Sommige dieren hebben een aangeboren angst voor geluiden. Of beter gezegd, een aangeboren gevoeligheid van de oren. Hierdoor zijn ze nog gevoeliger voor harde geluiden. Oren kunnen eveneens door een medische oorzaak tijdelijk gevoelig en pijnlijk zijn. Angst kan ook heel jong ontstaan tijdens de opvoeding. Als een hond niet goed socialiseert als pup, kan hij angsten gaan ontwikkelen voor dingen die hij niet kent. Maar een goede socialisatie is niet de oplossing. Eén enkele traumatische ervaring kan ook de vuurwerkangst veroorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan vuurwerk dat vlak naast een hond is afgegaan. 

Belangrijk is dat er iets aan de angst wordt gedaan. Honden kunnen angst namelijk "generaliseren". Dat betekent dat een hond met vuurwerkangst, ook bang gaat worden voor onweer, zelfs voor allerlei harde geluiden, zoals een langsrijdende vrachtwagen! De rol van u als baasje is hierin erg belangrijk. De angst van een hond kan namelijk, onbewust, versterkt worden door de reactie van u op het harde geluid. We moeten als baasjes veiligheid bieden, zonder de angst te bevestigen. 

 Algemene tips

-  Dwing je hond niet om naar buiten te gaan, om hem te laten wennen aan het vuurwerk. De angst van de hond wordt hiermee alleen maar versterkt en omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet. 

-  Voorkom nieuwe negatieve ervaringen door met uw hond te gaan in wandelen in een omgeving waar harde knallen zijn.  

-  Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen. Sluit daarvoor de buitendeuren, doe rolluiken naar beneden en zet
   bijvoorbeeld de radio aan.

-  Laat de hond in zijn schuilplaats zitten als hij die heeft opgezocht. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.
   Ga hem er dan ook niet uit proberen te halen.

-  Kalmeert de hond door dichtbij bij u te zitten of te liggen? Doe dat dan, maar ga hem niet uitgebreid troosten, steun hem wel.

-  Als de hond tijdens het wandelen erg schrikt en niet meer kan herstellen, oftewel hij blijft hijgen, trillen en aan de riem trekken richting huis,
   ga dan ook naar huis. Hij voelt zich daar veilig en komt dan snel weer tot rust.  

Wat te doen als mijn hond al vuurwerkangst heeft?

Elk jaar geven wij, meestal in november, een vuurwerklezing. We raden u ten eerste aan om daar naar toe te komen. 

Creëer een veilige haven

Heeft u een hond een plek waar hij zich graag terugtrekt en veilig voelt, zoals een bench of kartonnen doos. Dan kunt u de angst verminderen door er een echt holletje van te maken, waar zo min mogelijk prikkels binnen komen. Maak de plaats bijvoorbeeld donker met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur. Sluit uw dier niet op in deze plek! Zorg ervoor dat hij makkelijk in en uit kan lopen.

Oefen met een vuurwerk CD

De beste manier is eigenlijk om zo vroeg mogelijk met uw hond te gaan oefenen met een vuurwerk CD. U kunt dit oefenproces heel goed combineren met natuurlijke kalmeringsmiddelen. Ze toppen de angst af, waardoor uw hond beter leert.  

Stap 1: Zorg dat u de vuurwerk CD en lekkers voor uw hond in huis heeft.

Stap 2: Zet het volume zo zacht dat de hond niet reageert. Hij mag wel de oren spitsen, maar niet bang zijn. Als hij of zij rustig is, geeft u hem wat lekkers. Voor het eten werkt dit natuurlijk beter dan na het eten. Laat het volume gelijk en blijf hem lekkers en aandacht geven. Oefen 5 minuten en stop dan weer even. U kunt dit enkele keren per dag doen. Hou goed bij op welk volume u stopt.

 Stap 3: Als dit een paar dagen goed gaat mag het volume weer wat omhoog. Ga niet te snel. Als het geluid te snel te hard wordt, loopt u het risico dat uw hond in paniek raakt en dan bent u terug bij af. Blijf ook belonen en aandacht geven. Het hele proces mag twee maanden duren. Het doel is het volledige volume open te draaien, waarbij de hond rustig op zoek gaat naar jouw lekkers.

hond vuurwerk

Medicatie ter ondersteuning van de therapie 

Tijdens de therapie kunnen verschillende natuurlijke kalmeringsmiddelen, uw hond ondersteunen. Als een hond heel erg bang is, neemt hij maar weinig informatie op. Door deze middelen doorbreekt u dit. Hierdoor is het voor de hond gemakkelijker om informatie op te nemen.

Ook kunt u deze middelen geven in plaats van de gewone kalmeringsmiddelen. U moet hier wel een week van tevoren mee beginnen. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden. Zo is er L-theanine (Telisen) en Caseïnehydrolysaat (Zylkene). Zylkène is een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwit-structuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft.  Er is ook voer waar deze rustgevende middelen in zitten (Royal Canin Calm). Aan de brokjes van het Royal Canin Calm dieet zijn alfa-casozepine en L-tryptofaan toegevoegd, voedingsstoffen die een rustgevende werking en positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben. 
De middelen zijn geschikt voor zowel honden als katten.

U ziet, een goede aanpak van vuurwerkangst vergt tijd en energie. Toch zullen u en uw hond hier veel profijt van hebben.

Ondanks alle moeite lukt het niet altijd om een hond volledig te laten wennen aan het vuurwerk. In dat geval is het alsnog mogelijk om een angstverlagend medicijn te gebruiken. Gebruik nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ookal zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen. Bovendien kan er in medicijnen voor mensen hulpstoffen zijn verwerkt, waar uw huisdier niet tegen kan. Daarnaast zijn niet alle verkrijgbare vuurwerktabletten ook echt geschikt.

In het geval van extreme angst waarbij geen andere mogelijkheid bestaat dan het geven van medicatie, vragen we u tijdig contact op te nemen met onze praktijk (tel. 046 - 437 1885). De dierenarts kan deze medicatie dan voorschrijven voor uw huisdier.

Zonder angst naar de dierenarts!

bang dierenartsIs uw huisdier ook zo bang voor ons? Raakt hij in paniek, zodra hij bij ons door de paarse voordeur komt? Gelukkig zien we dat veel huisdieren bij ons vrolijk en kwispelend binnenkomen, maar ook dat sommige honden en katten echt heel bang zijn. Vaak worden ze dan herinnerd aan bijvoorbeeld de prik van de vaccinatie of een voor hen traumatiserende operatie, zoals een sterilisatie. Dieren associëren dan vaak het bezoek aan ons met pijn. Wat kunt u doen om uw huisdier te helpen?

Het beste is om honden en katten zo jong mogelijk alvast te laten wennen aan onze dierenartsen. Heeft u een puppy-pakket of kitten-pakket? Dan komen uw jonge huisdieren al geregeld bij ons langs, waardoor ze goed kunnen wennen aan ons en aan verschillende procedures.

Simuleer een onderzoek en raak je huisdier regelmatig aan, zoals een dierenarts dat bij een onderzoek zou doen. Denk daarbij vooral aan gevoelige plekken zoals poten, oren, buik en tandjes kijken. Daarna is er natuurlijk een traktatie voor de dappere patiënt. Woont u in de buurt? Loop geregeld even met uw hond binnen om te wegen en voor een aai en een koekje.

Helaas begint veel van de stress al thuis. Zodra u om de hoek komt met de draagmand, schiet uw kat er gelijk vandoor. Herkenbaar? Probeer dan eens dit trucje. Laat de mand in het territorium van uw kat staan met de deur open als een schuilplaats, of als een slaapholletje. De mand zal dan de vertrouwelijke geur opnemen van bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken. Gaat je kat zonder problemen in de mand? Ga dan regelmatig met je kat een blokje om in de draagmand, terwijl u hem kalmeert met een zachte stem. Als deze kleine excursies niet langer een drama vormen, kunt u uw kat vervoeren naar de dierenarts.

Om te voorkomen dat uw hond al volledig gestresst bij ons komt, raden wij u aan om hem of haar al vroeg te laten wennen aan meerijden in de auto, omdat dit voor sommige dieren ook zeer beangstigend kan zijn. Zorg in ieder geval ervoor dat u voldoende tijd hebt voor de rit om te voorkomen dat u te overhaast te werk gaat en de stress voor uzelf en de hond verergert.

Van belang is in ieder geval dat u altijd zelf rustig blijft (ookal vindt u het zelf ook een beetje spannend) en uw huisdier beloont na een bezoekje aan ons.

 

Microbioom - Honden lijken op hun baasje

Dat honden op hun baasjes (gaan) lijken was al bekend. Recent onderzoek geeft hier echter een nieuwe dimensie aan.

Hiervoor hebben onderzoekers de menselijke darm – Microbioom - (de verzameling van bacteriën, virussen etc, die zich ophouden in de darmen) vergeleken met die van de hond.

Hiervoor bestudeerden ze 129 monsters van hondenontlasting. Zo werd er inzicht verkregen in de genen van het microbioom, wat vervolgens inzicht bood in de samenstelling van de darmbacteriën. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in het metabolisme van hun gastheer/vrouw, bijvoorbeeld door de verwerking van voedingsstoffen te beïnvloeden.

De onderzoekers vonden opmerkelijk veel overeenkomsten tussen de samenstelling bij mensen en honden. Veel meer dan tussen mensen en muizen of varkens (twee diersoorten waarnaar vaak wordt gerefereerd bij voedingsonderzoek). Het suggereert dat honden op een soortgelijke manier zullen reageren op veranderingen in hun dieet als mensen. Om deze hypothese verder te onderzoeken verdeelden de onderzoekers de honden in 2 gelijke groepen, waarvan er één een dieet hoog aan eiwit en één een dieet hoog aan koolhydraten kreeg voorgeschoteld. En inderdaad: de honden reageerden op een gelijke manier op deze diëten als mensen zouden doen.

De spijsvertering wordt ondersteund door alle bacteriën die in de darmen zitten. Dat zijn er wel honderdduizend miljard. Tien keer zoveel als alle lichaamscellen samen. Al die bacteriën samen vormen de darmflora of microbioom. Deze darmflora doet veel goed voor het lichaam. Zo zorgt het onder andere voor een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem.

Elk microbioom is net zo uniek als een vingerafdruk. Naar schatting zijn er meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën aanwezig. Sommige komen tijdelijk in de darmen voor (transiënte soorten), terwijl andere de darmwand permanent kunnen kolonialiseren (residente soorten). Door deze grote variatie aan bacteriën is de darm normaal gesproken in balans. Door verschillende oorzaken kan de microbioom uit balans raken, ook wel dysbiose genoemd. Bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie, denk aan antibiotica, maar daarnaast kunnen voeding en leeftijd ook belangrijke factoren zijn.  

Slechte bacteriën kunnen ziektes vooroorzaken. Maar goede bacteriën zijn juist essentieel om gezond te blijven. Zo zorgen goede bacteriën in de darmen dat slechte bacteriën niet meer kunnen groeien. Goede voeding kan dan ook bijdragen aan het ondersteunen van het Microbioom.