Aimee van Golde

Hallo mijn naam is Aimée v Golde.

Sinds november 2021 maak ik deel uit van het DGK-Beek team. Ik werk er fulltime dus jullie gaan mij er vaak tegenkomen. Ik probeer mijn collega’s een handje te helpen waar ik op dat moment nodig ben dus ik ben zowel te vinden bv achter de balie, ga ik jullie horen aan de telefoon, of verzorg ik jullie hartendieven achter de schermen. Voorheen heb ik sinds 2016 gewerkt in een praktijk voor kleine huisdieren in België. Dus moesten jullie in de toekomst soms vreemde woorden of een ander accent horen dan weet je waar dat vandaan komt.

De liefde voor dieren zit er sinds kleins af aan in, we zijn thuis altijd omringd geweest met honden en andere kleine huisdieren van konijnen tot parkieten. Deze liefde groeide al snel uit tot een passie voor grotere vrienden….degene die mij kent weet dat ik buiten mijn werkuren altijd te vinden ben tussen de paarden. Uren tot dagen ben ik met ze op pad geweest in de mooiste bosrijke omgevingen. Tegenwoordig ben ik samen met mijn vriend de trotse baasjes van drie prachtige Quarter Horses. Ons meisje mag nog even puberen en genieten op de wei. Onze twee stoere hengsten trainen we fanatiek in de westernsport.

Richelle Sep

Hallo iedereen,
Mijn naam is Richelle en ik ben sinds november 2021 werkzaam als paraveterinair in Diergeneeskundig Centrum Beek. Ik heb de opleiding Agro- en Biotechnologie met afstudeerrichting Dierenzorg gevolgd in België en ben in 2018 afgestudeerd. Van jongs af aan heb ik altijd een grote liefde gehad voor dieren en toen ik deze studie tegenkwam, wist ik dat dit iets voor mij was.

Thuis ben ik opgegroeid met herdershonden, kippen, een kanariepietje en enkele grasparkieten. Ook ben ik op jonge leeftijd in de paardenwereld terechtgekomen en sindsdien heb ik altijd van paarden en recreatief paardrijden gehouden. Momenteel woon ik samen met mijn vriend in een appartementje in Belgisch Limburg. Maar hopelijk bezitten we over een tijdje een leuk eigen huisje waar genoeg plek is om ons gezinnetje uit te kunnen breiden met enkele trouwe viervoeters!

Hopelijk zie ik jullie op de praktijk!

Tot ziens!

Ilze Vliex

Hallo, ik ben Ilze Vliex.

Als klein meisje was ik al veel te vinden tussen de honden, katten, kippen en paarden. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. In 1994 ben ik begonnen met een bijbaantje als assistente voor de avondspreekuren en een jaar later is het mijn baan geworden. In 1998 heb ik naast mijn werk mijn diploma Paraveterinair behaald en volg regelmatig nog bijscholingen om up to date blijven. 

Sinds juni 2021 ben ik bij Diergeneeskundigcentrum Beek werkzaam. U komt mij overal in de praktijk tegen. Ik sta u te woord aan de balie of aan de telefoon. In de behandelkamer bied ik mijn handje hulp aan en sta de dierenartsen bij met operaties, röntgenfoto's of echo's maken. Ik ondersteun ook ons Veterinair Steunpunt bij Jumper Tuinoutlet Beek enkele dagdelen per week. Het zeer afwisselende werk met dieren en contact met de eigenaren zorgen ervoor dat ik het werk na al die jaren nog steeds leuk vind.

Wassen?!

Wassen?!
Rent jouw hond ook lekker door de plassen en rolt graag in de modder? Dan is een wasbeurt soms onvermijdbaar.


wassen september 2021

Gebruik dan geen shampoo voor mensen maar voor dieren. We hebben een aantal speciale shampoos/zepen voor huisdieren op onze praktijk. Na het wassen kun je drogen met een handdoek , drogen aan de lucht en dan uitborstelen. Voor het borstelen kun je een antiklit lotion gebruiken zodat de vacht makkelijk geborsteld kan worden.


Bij ons kunt u ook een aantal schampo's kopen. Deze zijn via de website te bestellen of aan de balie op de praktijk.
Klik hier: 2 bony beauty magic ant klit spray lotion overzicht


Voor konijn en katten bestaat er ook droogshampoo die je erop kunt sprayen en dan uitborstelen. 

Rui en Vacht

Rui en Vacht
Het najaar begint, de dagen worden korter en de nachten langer, het verharen begint!
Hond haren


Bij de hond duurt deze periode ongeveer 6 tot 10 weken als je de natuur op zijn beloop laat. Wil je dit proces versnellen dan kun je je hond helpen door goed te borstelen, te ondersteunen met voedingssupplementen en een goede voeding.

Ook katten verharen in deze periode, je zult ze waarschijnlijk meer zien wassen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze meer last hebben van haarballen. Wil je je kat helpen om alles zo soepel mogelijk te laten gaan kun je hem helpen door te borstelen. Er bestaan ook pasta’s  en voeding die je kunt geven om de haarballen makkelijk uit het lichaam te krijgen.

Wist je dat konijnen ook last kunnen krijgen van haarballen ? Deze haarbal bestaat uit voer gemengd met haren en kan dan niet door de maag of de darm. Vooral buitenkonijnen wisselen hun vacht, de binnen konijnen hebben daar minder last van omdat we ons huis redelijk constant houden qua temperatuur.

Als je vacht maar goed zit! 
Bij een gezonde vacht is er geen sprake van overdreven haaruitval en zie je een mooie glans. In de ruiperiode is dit natuurlijk een ander verhaal, er wordt dan gewisseld van zomer naar wintervacht of andersom. Verliest je huisdier meer haar dan normaal dan kan er iets aan de hand zijn met zijn gezondheid. 
Vaak kan door een kleine aanpassing of een toevoeging aan het voer al veel worden opgelost. Bel ons voor meer informatie of plan een afspraak bij een van onze dierenartsen. Soms kan er sprake zijn van een ziektesymptoom, zoals schimmel of mijt, de dierenarts kan dan direct, in overleg met u, een eventuele behandeling opstarten.

Etherische oliΓ« bij dieren.

Wat zijn etherische oliën?
Ondanks dat veel mensen niet snel zullen stilstaan bij het gebruik van oliën, kunnen ze veel voordelen hebben voor uw huisdieren.  Het gebruik van deze therapieën dateert al uit de middeleeuwen. Bij deze therapie worden etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Er zijn zowel rustgevende oliën die het gedrag stimuleren (aromatherapie) als genezende oliën die de gezondheid stimuleren (fytotherapie). Essentiële oliën kunnen zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar bij dieren vind het gebruik vooral uitwendig plaats door middel van geuren.

dog essential oils 87557 2001

Etherische oliën: Ziektetherapie
Zoals u heeft kunnen lezen hebben sommige Etherische oliën een genezende werking (fytotherapie). Over het algemeen worden bij dieren dezelfde oliën gebruikt als bij de ziektebehandeling van mensen. Het gaat hier voornamelijk om uitwendig gebruik door middel van reuk. Lavendel en Tea Tree-olie zijn voorbeelden van oliën die helpen bij de genezing van bijvoorbeeld wonden, abcessen en verbrandingen. Mengsels van lavendelolie, kamilleolie en nog enkele andere oliën hebben bij dieren een genezende werking tegen oorinfecties. Er kunnen talloze combinaties van oliën gebruikt worden, waardoor veel ziektebehandelingen bevorderd kunnen worden door deze Etherische oliën. Indien u graag informatie wilt over het gebruik van etherische oliën en welke voor uw situatie geschikt zouden zijn, kunt u altijd uw vraag stellen aan een van onze dierenartsen of paraveterinairs.

alternative medicine pet 87557 12197

Etherische oliën: Gedrag
Etherische oliën hebben een genezende werking. Dit is echter niet alles wat ze doen. Etherische oliën kunnen ook een stimulerende werking hebben op het gedrag van uw huisdier (aromatherapie). Met behulp van geur kan het welzijn worden bevorderd, stress worden verminderd en agressie worden verlaagd. Huisdieren hebben een zeer fijne reukzin en zullen deze geurtjes dus al snel opmerken. Waar mensen ongeveer 5 miljoen reukreceptoren hebben, hebben honden er (afhankelijk van het ras) tussen de 125 en 350 miljoen, en katten rond de 80 miljoen! Juist omdat ze deze fijne reukzin hebben is het van belang dat er niet té veel geuren door elkaar gebruikt worden, want dat zou weer voor verwarring kunnen zorgen.

Wat past bij mijn huisdier?
Diersoorten verschillen nogal in wat ze wel en niet lekker vinden als het gaat om etherische oliën. Paarden houden bijvoorbeeld erg van de geur van pepermuntjes, terwijl katten juist dol zijn op kattenkruid. Honden geven een sterke voorkeur aan bergamotolie, waar varkentjes dan weer vallen op een muntachtige geur. Lavendel heeft een kalmerend en stress verlagend effect op verschillende diersoorten. Zo zijn er dus zeer veel verschillende oliën en combinaties en is het belangrijk dat u de goede match bij uw huisdier vindt. Het is ook van belang om te beginnen met sterk verdunde oliën. Begin dus nooit meteen met pure oliën! Nadat ze verdund zijn is het zaak om te kijken hoe uw dier hierop reageert en hierop verder te bouwen. Voor twijfels en advies kunt u altijd terecht bij onze dierenartsen en paraveterinairs. 

Linda Bogman

Mijn naam is Linda Bogman.
Sinds mei 2021 ben ik werkzaam in de praktijk als paraveterinair. Hiervoor ben ik 13,5 jaar werkzaam geweest binnen een andere praktijk. Ik ben altijd gek op dieren geweest, van huis uit altijd hondjes gehad en ik was al vrij jong besmet met het paardenvirus waar ik lang actief in ben geweest. Ik woon samen met mijn vriend, 2 honden, chinchilla’s, een hamster en buiten een volière met parkieten. Mijn grote hobby is wandelen en tijd doorbrengen met mijn honden. Binnen de praktijk ben ik overal wel te vinden; balie, OK, opname of bij een dierenarts in de spreekkamer als deze een helpende hand nodig heeft en bij ons Veterinair Steunpunt Jumper Beek. Hopelijk tot ziens in de praktijk of bij het Steunpunt! 

Nieuwe regels Chippen Honden 2021

syringe inserting chip animals 74906 930Nieuwe regels voor de registratie van honden:
Het nieuwe Identificatie Registratie (I&R) Hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R Hond worden de fokker, importeur, dierenarts of Chipper geregistreerd. Het is straks niet alleen direct duidelijk waar de hond vandaan komt, maar ook wie de hond heeft gechipt en het paspoort heeft uitgeschreven.

 
Wat gaat er precies veranderen:
Hondenkopers registeren de hond op naam bij een aangewezen databank.
Wijzigingen geeft de nieuwe houden allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijziging, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.
 
Dit gaat allemaal veranderen door aangescherpte regels voor handelaren, fokker, dierenartsen en chippers.
Koop dus alleen een hond die een chip heeft, geregistreerd is en een officieel dierenpaspoort heeft.
 
Wat zijn aangewezen portalen?
Bij een portaal registreert u uw hond. Andere huisdieren kunnen hier ook ingeschreven worden, maar alleen voor honden is dit verplicht. Om dierenwelzijn te verbeteren werken meerdere organisaties samen en zijn er ook meerdere portalen waar u als hondeneigenaar terecht kunt.
 
Elk portaal zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar een centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Is uw hond al gechipt en geregistreerd?
In nederland is het chippen en registeren van honden verplicht voor alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn of uit het buitenland komen. In de loop van 2021 komen hier regels bij.
 
Waarom weer nieuwe regels?
Niet alle honden komen van goede fokkers. De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Daardoor groeit de illegale handel in honden en pups.

Er is veel geld te verdienen aan de ilegale handel van pups en er wordt maar weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Daarom zijn nu extra regels hard nodig.
Door deze extra regels kunnen er een aantal dingen voorkomen worden zoals:

 • Het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chip en paspoort.
 • Zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen.
 • Vervoer van honden onder slechte omstandigheden.
 • Pups die op veel te jonge leeftijd van hun moeder worden gescheiden.
 • Besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat).
Beoordeling Urine

Beoordeling urine:

Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel.
Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn. Een sliertje rood bloed in de urine kan nog wel eens afkomstig zijn uit de vulva, bij loopse teef. Bij konijnen en ratten kan rode urine worden gezien door kleurstoffen in de urine.

Vuilbruine urine: ‘koffie met veel melk’-kleur wijst op een ernstige bloedbijmenging in de blaas met oud bloed. Dit treedt ook op bij ernstige bloedafbraakprocessen zoals Babesiose, maandagziekte en ernstig trauma. Als bilirubine in de urine zit, kan na schudden en groenbruine schuim worden gezien.

Helderheid: bij de meeste diersoorten is urine normaal gesproken helder. Konijnen en paarden hebben een troebele urine.
Geur: elk diersoort heeft zijn eigen specifieke geur. Ammoniaklucht ontstaat als bacterien in deurine aanwezig zijn. Dit kan door besmetting achteraf, of bij een blaasontsteking. Een acetonlucht kan worden geroken als er ketonen voorkomen, bijvoorbeeld bij eendier met diabetes mellitus of anorexie.
Soortelijk gewicht (s.g): het soortelijk gewicht kan toenemen bij suikerziekte, en afnemen door diabetes insipidus, veel drinken, pyometra en lever- of nierziektes. Bij suikerziekte is de urine licht van kleur maar het soortelijk gewicht hoog door de hoeveelheid glucose in de urine.

Soortelijk gewicht:

Hond

1.015 – 1.045

Kat

1.020 – 1.040

Paard

1.025 – 1.060

Konijn

1.015 – 1.035

Varken

1.010 – 1.030

Schaap/Geit

1.015 – 1.045

Rund

1.025 – 1.060

PH: Normale urine van een hond of kat heeft een PH van 6-7. De urine van konijnen en cavia's is minder zuur; PH 7.4-8.4.
Schuimvorming: de uiterlijke beoordeling van urine sluiten we af met de controle op schuimvorming. Na het schudden van het buisje schuimt vrijwel elke urine. Blijft dit schuim gedurende langere tijd bestaan dan wijst dit op een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine. Blijft het schuim langere tijd staan en is dit geelbruin van kleur dan kan dit wijzen op een verhoogde concentratie van galzuren of galzure zouten. Dit komt vaak voor bij een verhoogde hoeveelheid van bilirubine.

Teststrip aflezen:

Urobilinogeen en bilirubine zijn galkleurstoffen en treden in verhoogde concentratie in de urine op bij processen die met leverstoornissen gepaard gaan. Doordat de bloedconcentraties ook verhoogd zijn, worden de weefsels geel.>icterus.
Ook bij ernstige en langdurige darmafsluitingen is het gehalte van deze stoffen in de urine verhoogd. Bij de hond komt ook in fysiologische omstandigheden een geringe hoeveelheid bilirubine voor in de urine.

Nitriet komt normaal niet voor in urine. Bij blaasontsteking komen veel bacteriën voor die het aanwezige nitraat in de urine omzetten in nitriet. Nitriet in de urine wijst dan ook op bacteriën in de urine. Dit kan door een blaasontsteking zijn, maar ook door te lang bewaren van de urine of bij het gebruik van niet steriel glaswerk bij het opvangen van urine. Naast aanwezigheid van nitriet geeft ook een verhoogde pH waarde, bloed in de urine of het sediment tekenen van een blaasontsteking aan. 

Voorkomende problemen:

Konijn:

·        SG van 1.003-1.010; dan is er vaak sprake van E. cuniculi in de nieren of stress / verveling

·        SG van 1.010-1.016; dan is er vaak sprake van nierfalen

·        SG van meer dan 1.035; dan is er vaak sprake van blaaszand of stenen

Hond

·        Ligt gele urine met s.g van 1.035  kan optreden bij suikerziekte

·        Toenemen bij suikerziekte, afnemen door diabetes veel drinken, pyometra, lever of nierziektes

Het urine sediment:

Urolithiasis = Het voorkomen van stenen en kristallen in de urinewegen.
Kristalurie =  Het voorkomen van kristallen in de urine.
Kristallen kunnen samengaan tot gruis en vervolgens tot stenen. Kristalvorming is afhankelijk van veel factoren, o.a. stress, mictiepratroon, dieet, zuurgraad en concentratie van de urine.

Kristallen in zure urine:

Cystine-kristallen: treffen we vooral aan bij reuen van middelbare leeftijd, met name bij teckel, pekinees en basset. Waarschijnlijk is het een erfelijke afwijking.

urine kristalvorming

Calciumoxalaat-kristallen: komen voor bij reuen van middelbare leeftijd. Kleine hoeveelheden hebben geen betekenis. Calciumoxalaten worden ook bij de kat gezien. Al deze kristallen blaasstenen vormen, zijn ze zeer pijnlijk vanwege de scherpe uitsteeksels van de stenen. Calciumoxalaat kristallen zijn onder de microscoop zichtbaar aan hun vierkante vorm met een kruisvorm erop, het zogenaamde kruis van Malta (lijkt op een envelop). Ze kunnen soms ook in basische urine worden gevonden.

Kristallen in basische urine:
Struvietkristallen: komen vaak bij katten voor. Bij het ontstaan van deze kristallen spelen stress, mictiepatroon, urineconcentratie en de urine-pH een grote rol. Ze zijn herkenbaar aan hun typische vorm: de zogenaamde doodskistdeksels. Een andere benaming voor deze kristallen is ammoniumtripelfosfaat-kristallen. Ze kunnen ontstaan bij lage temperatuur en bij bacteriegroei in het urinemonster.
Uraatkristallen: komen ook voor. Ze kunnen wijzen op een leverafwijking.
Calciumcarbonaatkristallen: zijn normale bestandelen in baschie urine van planteneters. Ze zijn vaak rond met een radiatie streping. Soms zijn ze haltervormig of kruisvormig. Deze kristallen horen aanwezig te zijn in paardenurine en konijnenurine. Ze komen niet voor bij de hond of kat.

Typering van kristallen geeft aanleiding tot een gerichte behandeling:

·        Struviet: dieetvoer dat de pH van de urine verlaagt, weinig magnesium en fosfor bevat en weinig eiwit bevat; eventuele blaasontsteking behandelen. Laat katten meer drinken, bijvoorbeeld door middel van een waterfontein, en laat ze meer bewegen, zodat ze vaker gaan plassen en urine minder lang de tijd heeft om uit te zakken.

·        Uraten: weinig eiwit voeren en eventueel medicijnen geven (allopurinol)

·        Cystine: weinig eiwit geven en eventueel medicijnen

·        Calciumoxalaat: operatief verwijderen van de stenen en een strikt dieet met een beperkt calciumgehalt.

Behandeling blaasontsteking:

·        Antibiotica Sulfatrim (sulfamethoxazol/trimethoprim)

25 mg sulfadiazine en 5 mg trimethoprim per kg lichaamsgewicht per dag

·        Pijnstiller Loxicom

0,1 mg meloxicam/kg lichaamsgewicht (d.w.z. 2 ml/10 kg lichaamsgewicht).

·        Urine na 10 dagen controleren

Noor Mullenders
Hallo, mijn naam is Noor en ik ben 41 jaar oud.
Al zolang ik mij kan herinneren, ben ik gek van dieren en ook opgegroeid met honden en katten.
Ik heb jarenlange ervaring als receptioniste in de hotelwereld, alhoewel ik dit altijd met veel plezier gedaan heb, miste ik hier toch iets. Toen ik de vacature voor telefoniste/receptioniste bij deze praktijk voorbij zag komen, wist ik gelijk; dit is mijn baan!
Sinds 1 december 2020 werk ik met heel veel plezier in de praktijk als telefoniste/receptioniste, en spring ik bij waar artsen en/of assistentes hulp nodig hebben. De combinatie tussen de omgang met dieren en mensen, en de veelzijdigheid die deze baan met zich mee brengt, maakt het voor mij de ideale baan!
Zelf ben ik het trotse baasje van Charlie, een kater van 18 jaar, Dallas, een kruising poedel/maltezer van 13 jaar, en Nika, een Spaanse straathond van 1 jaar.
Ik ben getrouwd en woon in Bunde samen met mijn man, in het weekend worden we vergezeld met mijn 4 bonuskinderen, altijd een gezellige boel!
Ik hoop nog heel lang binnen deze leuke praktijk te mogen werken en veel te leren!
Tot spreeksπŸ“ž Tot ziensπŸ™‹‍♀️
Angelique Matheeuwsen

Mijn naam is Angelique Matheeuwsen. Nadat ik in 2015 ben afgestudeerd in de richting

gezelschapsdieren heb ik bij enkele praktijken ervaring opgedaan.
Ik heb me onder andere ontwikkeld op het gebied van röntgen, echo, interne geneeskunde en dermatologie. 
Sinds november 2019 ben ik werkzaam bij Diergeneeskundig Centrum Beek. 

Ik ben opgegroeid in Brabant en woon op het moment op de
grens van Brabant en Limburg met mijn kat en twee vizsla's.
In mijn vrije tijd wandel, fiets of hardloop ik graag met de honden.
                                              Daarnaast houd ik van reizen. Ik wilde als klein meisje al dierenarts worden en dat is nooit weggegaan.                                                                      Het werken met mensen en dieren vind ik erg leuk.

Webshop DGK-Centrum
Knaagdieren en kou

De winter heeft zijn intrede gegaan en dat betekend brrrr.... Onze knaagdieren houden helemaal niet van kou en daarom moeten we ze een handje helpen in de winter. Denk bijvoorbeeld aan het water dat buiten kan bevriezen of de hamster die in winterslaap kan gaan. Allemaal dingen om even bij stil te staan.
Kou is in het algemeen zeer slecht voor knaagdieren. Het zijn gevoelige dieren die snel onderkoeld raken en daarom is het belangrijk dat ze er warm bijzitten. Voor de knaagdieren die binnenshuis wonen is dat niet zo moeilijk, maar voor de dieren die buiten wonen moeten er zeker extra maatregelen getroffen worden.

BUITEN LEVEN
Konijnen en hamsters die buiten wonen moeten tijdens de winter een extra pak stro krijgen. Een lekker warm bedje of iglo huis is ook heel welkom. Denk ook aan de drinkfles! Het water in de drinkfles kan eenvoudig bevriezen. Gebruik een thermocover om het water te beschermen tegen bevriezing. Controleren het water dagelijks.

WINTER BEDEKKING
In de winter zachte en warme bodembedekkers heel prettig voor de dieren. Bij stro zie je ook dat kleine knaagdieren deze bodembedekking verkiezen boven minder zachte bedekkers in de winter.

VITAMINES
Ook voor dieren kan het helemaal geen verkeerd idee zijn om ze in tijdens de winter extra weerstand te geven. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. kruiden, speciale brokjes of vitamine preparaten. Regelmatig groente en fruit is ook heel belangrijk voor de weerstand, ook in de winter.

WINTERSLAAP
Sommige dieren zoals Syrische Hamsters kunnen in een winterslaap gaan. Dit doen ze als de temperatuur die langere tijd tussen de 10 en 15 graden ligt. Het is dus belangrijk dat het kacheltje aan gaat. Gebeurd het toch dat je hamster in winterslaap gaat, geen paniek. Zorg ervoor dat je hem opwarmt en dan wordt hij vanzelf weer wakker.

Kou bij honden

KLEINE HONDEN
Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun – vaak korte – vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou.

MIDDELGROTE HONDEN
Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.

GROTE HONDEN
Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

RISICOFACTOREN
Hoe goed uw hond bestand is tegen de kou, hangt af van het ras. Uiteraard verschilt dit ook per hond. Een aantal factoren zorgt er daarnaast voor dat de kou een grotere invloed heeft op uw viervoeter. Dat zijn:

 • - De vacht. Hoe dunner de vacht, hoe sneller uw hond afkoelt.
  - Een kale buik. Heeft uw hond een kale buik? Dan zal hij sneller afkoelen.
  - De leeftijd. Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar,
     omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
  - Is uw hond ziek? Kijk dan goed uit bij koud weer. Ze zijn extra gevoelig voor kou.
  - Heftige wind en/of regen. Dit versterkt de verschijnselen die optreden als gevolg van kou.
  - Gesmolten sneeuw.
   Sneeuwklompjes kunnen blijven hangen in de vacht. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook zorgen voor snelle afkoeling.

 • HEEFT MIJN HOND HET KOUD?
  Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnsele

  Uw hond gaat rillen;
  Het ademen gaat moeizaam;
  De hartslag wordt zwakker.

  Het kan ook zijn dat uw hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer u een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om uw hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

LET OP DE LICHAAMSTEMPERATUUR VAN UW HOND
De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37.5 graden zakt en uw hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan raden wij aan om contact met ons op te nemen voor advies.

Het is belangrijk dat u de lichaamstemperatuur goed meet. Dit kunt u het beste doen met een digitale thermometer voor mensen. Aan de oren voelen is bijvoorbeeld niet de juiste manier om de exacte temperatuur te meten.

VERZORG DE POTEN VAN UW HOND GOED
Het is zeer belangrijk om de poten van uw hond in de winter extra goed te verzorgen, voornamelijk omdat er dan gestrooid wordt. De pekel blijft aan de poten van uw hond kleven of gaat in een open wondje in de poot zitten. Na het uitlaten is het dan ook verstandig om de poten van uw hond af te spoelen met lauw water. Zo voorkomt u dat uw hond de pekel van de poten aflikt en er zoutresten in de maag terecht komen. 

Om te voorkomen dat er pekel en sneeuwklonten aan de poten van uw hond blijven zitten – dit kan namelijk pijn doen – kunt u de poten insmeren met vaseline of speciale potenbalsem. Vaseline is niet giftig voor honden, let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.

WAT TE DOEN ALS UW HOND ONDERKOELD IS
Als uw hond onderkoeld is zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

Breng uw hond naar een warme omgeving;
Geef uw hond suiker en warm drinken;
Pak uw hond in met dekens om hem weer warm te krijgen;
Neem contact op met uw dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK ALS:
Vertoont uw hond onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak. Wij helpen uw hond er snel weer bovenop!

Gezond huisdier

Klik op de gewenste afbeelding (links: Kat / rechts: Hond) voor de pdf.

kat plaatje voor op de site dgk hond afbeelding tekst site dgk

 

Wat is dat: Functionele Diergeneeskunde?

Sinds begin 2019 noemen we onze kliniek Centrum voor Functionele Diergeneeskunde. Ik krijg hier vaker vragen over. In deze blog zal ik proberen hier dieper op in te gaan.

Lees meer
Iris Roosen


Mijn naam is Iris Roosen. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Elsloo tussen de shetlanders, geitjes en (mini)varkentjes. Al van jongs af aan wilde ik graag dierenarts worden.

In juli 2020 werd deze droom dan eindelijk werkelijkheid! Toen ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Gent in de optie gezelschapsdieren. Tijdens de opleiding heb ik verschillende stages gedaan in binnen- en buitenland, met als hoogtepunt een stage in de VS.

 
Ik stond te popelen om alle theorie om te zetten in praktijk, dus ik ben meteen aan de slag gegaan bij Diergeneeskundig Centrum Beek. In het vak fascineert de bijzondere band tussen mens en dier mij elke dag opnieuw. Bovendien vind ik het belangrijk dat elk dier met aandacht wordt behandeld: hoe groot, klein of bijzonder dan ook. Daarom help ik u en uw huisdier met veel plezier op de praktijk! 

Corona-Virus Maatregelen

Deur Corona 1 website afbeelding v2Deur Corona plaatje 2 wat op de deur is geplakt

Wilt u op de hoogte blijven van een eventuele verandering in de maatregelen? Volg ons dan op facebook: https://www.facebook.com/Diergeneeskundig.Centrum.Beek/ of abonneer u op onze nieuwsbrief: de Beeker Beestenboel.

ThuisBezorgd

Bent u genoodzaakt om thuis te blijven maar heeft u medicatie, voer en/of producten nodig van de praktijk? Belt u dan naar: 0031 (0)46-4371885 (optie 3). Wij bezorgen u de producten thuis.

- 0-5 km gratis
- 5-10 km kost bezorgen €4,50 euro
- 10-20 km betaalt u €7,50 euro.
- >20km in overleg

*Wij bezorgen enkel aan onze klanten.
*U dient thuis te zijn op moment van bezorgen.
*De producten worden afgeleverd bij de deur, wij bellen aan om u te laten weten dat het product klaarstaat om onnodig contact te voorkomen.

Avond klok wat nu??

 

Vanaf 23-01-2021, 21.00 uur zal de avondklok ingaan. Dat betekend dat men niet meer "zomaar" naar buiten mag.
 
Maar ook tussen 21.00 en 04.30 blijven wij voor u en uw huisdier klaarstaan! Heeft uw huisdier veterinaire zorg nodig? Dan kunt u altijd onze telefonische spoedlijn bellen via 046 437 1885 (Keuze 2)! Wanneer het een spoedgeval betreft wat direct behandeld moet worden, zullen wij u ook verzoeken om naar de praktijk te komen. Ben er echter op bedacht dat u een "π„π’π πžπ§ 𝐯𝐞𝐫𝐀π₯𝐚𝐫𝐒𝐧𝐠"* ingevuld meeneemt wanneer u uw voordeur verlaat! Dit ook bij een spoedgeval van uw huisdier. Voorkom hiermee boetes bij controles!
 
* heeft u nog niet gezocht naar de verklaringen? Zie onderstaande link:

 

Wat is functionele diergeneeskunde?

diergeneeskundeWat helderheid kan wellicht geen kwaad.

In de westerse wereld, waaronder Europa en de VS ligt de nadruk op de Reguliere Diergeneeskunde. Dit wordt ook wel klassieke-, allopathische-, conservatieve- of orthodoxe diergeneeskunde genoemd. Nadruk binnen deze vorm van diergeneeskunde ligt op het bestrijden van symptomen. Los hiervan zijn er in de diergeneeskunde de afgelopen eeuw aanzienlijke stappen voorwaarts gemaakt, die zonder meer lovenswaardig zijn. Er is echter een stroming binnen deze vorm van diergeneeskunde, die vooral de nadruk wil leggen op het langdurig voorschrijven van medicijnen om zo alleen de symptomen te onderdrukken. We kunnen deze vorm van diergeneeskunde dan ook met recht ‘ziektezorg’ noemen.  

Enigszins denigrerend poogt de reguliere diergeneeskunde alles wat hier niet onder valt, zoals homeopathie, Phytotherapie, Ortholmoleculaire diergeneeskunde, Chiropractie, Osteopathie, Holistische- of Integrale diergeneeskunde weg te zetten als Alternatieve Diergeneeskunde. Daarbij gaan sommige geesten zo ver dat ze het wensen te bestempelen als ‘kwakzalverij’. Dit alleen met als doel om de reguliere diergeneeskunde neer te kunnen zetten als enig zaligmakend.

Toch zijn het juist die andere vormen van diergeneeskunde, die vooral gericht zijn op de genezing van de patiënten. Daarbij is juist veel meer sprake van ware ‘gezondheidszorg’.

Functionele Diergeneeskunde. Dit is een term die vooral in de VS gebezigd wordt, zowel in de humane als de veterinaire geneeskunde, door artsen die als uitgangspunt hebben dat ze de patiënten echt willen genezen door de oorzaken aan te pakken, waar mogelijk, en niet louter de symptomen willen bestrijden. Daartoe doet het niet ter zake of er sprake is van reguliere- of alternatieve- geneeskunst. De patiënt doet ertoe. Die staat centraal. Niet de protocollen of economische sturing door farmaceutische bedrijven.

In de functionele diergeneeskunde is de arts meer een gezondheidscoach die samen met de eigenaar zoekt naar de beste weg naar gezondheid. Geen witte jas die louter recepten uitschrijft als het hoogste goed. Nee, juist het trachten te herstellen van de gezondheid, waar mogelijk, zonder medicijnen. Ware gezondheidszorg dus. Symptomen zijn louter een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Daarom moeten we niet de symptomen onder de mat proberen te vegen, maar juist de oorzaken trachten aan te pakken, als dit mogelijk is om deze weg nemen. Alleen dan is echte gezondheid te bereiken en doet men mijns inziens aan ware gezondheidszorg.

In het begin van deze eeuw zette ik als ‘Mission Statement’ op onze website: 

 “Het doet er niet toe hoe of op welke manier een patiënt geneest, als hij maar geneest en/of een waardig leven kan hebben.’

Destijds leek me dit vanzelfsprekend. Maar inmiddels heeft de werkelijkheid ons ingehaald en zorgen protocollen en andere regels ervoor dat vaak de gezondheid van een dier niet meer gediend lijkt te mogen worden. Alsof protocollen belangrijker zijn geworden, dan de patiënt zelf.

Ik realiseerde me dat we in onze kliniek eigenlijk altijd al Functionele Diergeneeskunde nastreefden en trachten te bedrijven.  Vanaf nu noemen we het daarom ook zo:

Diergeneeskundig Centrum Beek
Centrum voor Functionele Diergeneeskunde

Peter Boskamp
Dierenarts

 

Het verhaal van Iron (aromatherapie)

Eind november kwam Iron (13 mnd) samen met zijn baasjes bij ons: 

"Eind november zijn we bij jullie geweest met Iron (13mnd) met een aantal niet echt te definiëren klachten. Hij at niet, huilde luidkeels als we niet thuis waren, spuugde alles uit of het kwam er vloeibaar achter uit. Zes weken ervoor hadden we onze oude Stafford teef moeten laten inslapen.

Medisch gezien leek er niets aan de hand te zijn, maar ondanks alles was hij ongeveer 4 kilogram afgevallen in de laatste weken.

In overleg hebben we met Amy (Amy Besselink is paraveterinair bij DGK Centrum en gespecialiseerd in aromatherapie) een afspraak gemaakt om te zien of het welzijn van Iron wellicht te beïnvloeden zou zijn met ethische oliën.

Tot onze verbazing koos Iron twee flesjes uit waarvan Amy een samenstelling maakte. Inmiddels zijn we een week verder en is het resultaat goed waarneembaar. Iron eet nu met smaak zijn nieuwe brokken en maakt er een goede ontlasting van. Tevens is hij buiten zelfverzekerder dan vooraf, binnen is hij rustiger, hij speelt weer en de buren hebben het huilen niet meer gehoord."

Onze dank is groot ook namens Iron,
Anita en Bart

De feestdagen zijn weer voorbij! Vanuit ons hele team wensen wij iedereen een gezond en gelukkig 2018!

Heeft u fijne feestdagen gehad? Wij hebben er weer heerlijk van genoten en dat was natuurlijk ook weer te zien op de weegschaal. Helaas zijn wij niet de enige die in gewicht kunnen aankomen. In de praktijk zien wij ook veel huisdieren met overgewicht. Maar daar kunt u makkelijk iets aan doen! In deze nieuwsbrief geven wij u een aantal tips, want overgewicht bij een huisdier kan veel problemen veroorzaken. Een huisdier met een normaal gewicht is een gelukkig huisdier. 

Daarnaast hebben wij sinds kort nieuwe voeding voor hond en kat in de praktijk. Hierover gaan we u ook meer informeren.

Het laatste thema van deze nieuwsbrief is het gebit van uw huisdier. Februari staat geheel in teken van het gebit van uw hond en kat. Wat zou er gebeuren met ons gebit als wij onze tanden niet meer deden poetsen? Veel leesplezier! 
Lees verder


 

Boinks

We hebben ze weer! Het kattenspeeltje waar uw kat zich uren mee kan vermaken! Kom snel naar de praktijk voor dit leuke speelgoed, want op = op! Heeft u een DGK Zorgpas? Dan hebben wij voor u een speciale aanbieding! 

Lees meer
Stagiair(e) Paraveterinair week 36 t/m 4 (2017/2018)

Ben jij op zoek naar een leuke en leerzame stageplek? Volg je de opleiding tot Paraveterinair niveau 4?  Dan hebben wij mogelijk de plek voor jou.

Diergeneeskundig Centrum Beek is op zoek naar een
niveau 4 stagiaire Paraveterinair (Leerjaar 4).  

Stagiair(e) Paraveterinair  (m/v)

Wat bieden wij jou?
- een uitdagende en leerzame stageplek gericht op de praktijk,
- een uitdagende en leerzame stageplek gericht op allround werkzaamheden van
  een paraveterinair, 
- een stageplek voor  – Dag stage-  / Week 36 t/m 4 (2017/2018)

Wie zoeken wij?
- Ben jij ambitieus en beschik je over een proactieve houding?
- Ben jij klant-, kwaliteit-, en servicegericht ingesteld?
- Ben jij een teamplayer? 

Ben jij op zoek naar een stageplek voor je Paraveterinaire opleiding? Stuur dan je motivatiebrief en CV naar het volgende email adres. Fabienne_boskamp@dgkcentrum-beek.nl  Je kunt je brief richten t.a.v. Fabienne Boskamp.

Stagiair(e) Paraveterinair Week 43 t/m 48 (2017)

Ben jij op zoek naar een leuke en leerzame stageplek? Volg je de opleiding tot Paraveterinair niveau 4/Leerjaar 3?  Dan hebben wij mogelijk de plek voor jou.

Diergeneeskundig Centrum Beek is op zoek naar een
niveau 4 stagiaire Paraveterinair (Leerjaar 3).  

Stagiair(e) Paraveterinair  (m/v)

Wat bieden wij jou?
- een uitdagende en leerzame stageplek gericht op de praktijk,
- een uitdagende en leerzame stageplek gericht op allround werkzaamheden van
  een paraveterinair, 
- een stageplek voor  –Week stage-  / Week 43 t/m 48 (2017)

Wie zoeken wij?
- Ben jij ambitieus en beschik je over een proactieve houding?
- Ben jij klant-, kwaliteit-, en servicegericht ingesteld?
- Ben jij een teamplayer?

Ben jij op zoek naar een stageplek voor je Paraveterinaire opleiding? Stuur dan je motivatiebrief en CV naar het volgende email adres. Fabienne_boskamp@dgkcentrum-beek.nl  Je kunt je brief richten t.a.v. Fabienne Boskamp.