Rui en Vacht

Rui en Vacht
Het najaar begint, de dagen worden korter en de nachten langer, het verharen begint!
Hond haren


Bij de hond duurt deze periode ongeveer 6 tot 10 weken als je de natuur op zijn beloop laat. Wil je dit proces versnellen dan kun je je hond helpen door goed te borstelen, te ondersteunen met voedingssupplementen en een goede voeding.

Ook katten verharen in deze periode, je zult ze waarschijnlijk meer zien wassen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze meer last hebben van haarballen. Wil je je kat helpen om alles zo soepel mogelijk te laten gaan kun je hem helpen door te borstelen. Er bestaan ook pasta’s  en voeding die je kunt geven om de haarballen makkelijk uit het lichaam te krijgen.

Wist je dat konijnen ook last kunnen krijgen van haarballen ? Deze haarbal bestaat uit voer gemengd met haren en kan dan niet door de maag of de darm. Vooral buitenkonijnen wisselen hun vacht, de binnen konijnen hebben daar minder last van omdat we ons huis redelijk constant houden qua temperatuur.

Als je vacht maar goed zit! 
Bij een gezonde vacht is er geen sprake van overdreven haaruitval en zie je een mooie glans. In de ruiperiode is dit natuurlijk een ander verhaal, er wordt dan gewisseld van zomer naar wintervacht of andersom. Verliest je huisdier meer haar dan normaal dan kan er iets aan de hand zijn met zijn gezondheid. 
Vaak kan door een kleine aanpassing of een toevoeging aan het voer al veel worden opgelost. Bel ons voor meer informatie of plan een afspraak bij een van onze dierenartsen. Soms kan er sprake zijn van een ziektesymptoom, zoals schimmel of mijt, de dierenarts kan dan direct, in overleg met u, een eventuele behandeling opstarten.