Etherische olië bij dieren.

Wat zijn etherische oliën?
Ondanks dat veel mensen niet snel zullen stilstaan bij het gebruik van oliën, kunnen ze veel voordelen hebben voor uw huisdieren.  Het gebruik van deze therapieën dateert al uit de middeleeuwen. Bij deze therapie worden etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Er zijn zowel rustgevende oliën die het gedrag stimuleren (aromatherapie) als genezende oliën die de gezondheid stimuleren (fytotherapie). Essentiële oliën kunnen zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar bij dieren vind het gebruik vooral uitwendig plaats door middel van geuren.

dog essential oils 87557 2001

Etherische oliën: Ziektetherapie
Zoals u heeft kunnen lezen hebben sommige Etherische oliën een genezende werking (fytotherapie). Over het algemeen worden bij dieren dezelfde oliën gebruikt als bij de ziektebehandeling van mensen. Het gaat hier voornamelijk om uitwendig gebruik door middel van reuk. Lavendel en Tea Tree-olie zijn voorbeelden van oliën die helpen bij de genezing van bijvoorbeeld wonden, abcessen en verbrandingen. Mengsels van lavendelolie, kamilleolie en nog enkele andere oliën hebben bij dieren een genezende werking tegen oorinfecties. Er kunnen talloze combinaties van oliën gebruikt worden, waardoor veel ziektebehandelingen bevorderd kunnen worden door deze Etherische oliën. Indien u graag informatie wilt over het gebruik van etherische oliën en welke voor uw situatie geschikt zouden zijn, kunt u altijd uw vraag stellen aan een van onze dierenartsen of paraveterinairs.

alternative medicine pet 87557 12197

Etherische oliën: Gedrag
Etherische oliën hebben een genezende werking. Dit is echter niet alles wat ze doen. Etherische oliën kunnen ook een stimulerende werking hebben op het gedrag van uw huisdier (aromatherapie). Met behulp van geur kan het welzijn worden bevorderd, stress worden verminderd en agressie worden verlaagd. Huisdieren hebben een zeer fijne reukzin en zullen deze geurtjes dus al snel opmerken. Waar mensen ongeveer 5 miljoen reukreceptoren hebben, hebben honden er (afhankelijk van het ras) tussen de 125 en 350 miljoen, en katten rond de 80 miljoen! Juist omdat ze deze fijne reukzin hebben is het van belang dat er niet té veel geuren door elkaar gebruikt worden, want dat zou weer voor verwarring kunnen zorgen.

Wat past bij mijn huisdier?
Diersoorten verschillen nogal in wat ze wel en niet lekker vinden als het gaat om etherische oliën. Paarden houden bijvoorbeeld erg van de geur van pepermuntjes, terwijl katten juist dol zijn op kattenkruid. Honden geven een sterke voorkeur aan bergamotolie, waar varkentjes dan weer vallen op een muntachtige geur. Lavendel heeft een kalmerend en stress verlagend effect op verschillende diersoorten. Zo zijn er dus zeer veel verschillende oliën en combinaties en is het belangrijk dat u de goede match bij uw huisdier vindt. Het is ook van belang om te beginnen met sterk verdunde oliën. Begin dus nooit meteen met pure oliën! Nadat ze verdund zijn is het zaak om te kijken hoe uw dier hierop reageert en hierop verder te bouwen. Voor twijfels en advies kunt u altijd terecht bij onze dierenartsen en paraveterinairs.