Kou bij honden

KLEINE HONDEN
Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun – vaak korte – vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou.

MIDDELGROTE HONDEN
Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.

GROTE HONDEN
Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

RISICOFACTOREN
Hoe goed uw hond bestand is tegen de kou, hangt af van het ras. Uiteraard verschilt dit ook per hond. Een aantal factoren zorgt er daarnaast voor dat de kou een grotere invloed heeft op uw viervoeter. Dat zijn:

 • - De vacht. Hoe dunner de vacht, hoe sneller uw hond afkoelt.
  - Een kale buik. Heeft uw hond een kale buik? Dan zal hij sneller afkoelen.
  - De leeftijd. Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar,
     omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
  - Is uw hond ziek? Kijk dan goed uit bij koud weer. Ze zijn extra gevoelig voor kou.
  - Heftige wind en/of regen. Dit versterkt de verschijnselen die optreden als gevolg van kou.
  - Gesmolten sneeuw.
   Sneeuwklompjes kunnen blijven hangen in de vacht. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook zorgen voor snelle afkoeling.

 • HEEFT MIJN HOND HET KOUD?
  Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnsele

  Uw hond gaat rillen;
  Het ademen gaat moeizaam;
  De hartslag wordt zwakker.

  Het kan ook zijn dat uw hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer u een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om uw hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

LET OP DE LICHAAMSTEMPERATUUR VAN UW HOND
De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37.5 graden zakt en uw hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan raden wij aan om contact met ons op te nemen voor advies.

Het is belangrijk dat u de lichaamstemperatuur goed meet. Dit kunt u het beste doen met een digitale thermometer voor mensen. Aan de oren voelen is bijvoorbeeld niet de juiste manier om de exacte temperatuur te meten.

VERZORG DE POTEN VAN UW HOND GOED
Het is zeer belangrijk om de poten van uw hond in de winter extra goed te verzorgen, voornamelijk omdat er dan gestrooid wordt. De pekel blijft aan de poten van uw hond kleven of gaat in een open wondje in de poot zitten. Na het uitlaten is het dan ook verstandig om de poten van uw hond af te spoelen met lauw water. Zo voorkomt u dat uw hond de pekel van de poten aflikt en er zoutresten in de maag terecht komen. 

Om te voorkomen dat er pekel en sneeuwklonten aan de poten van uw hond blijven zitten – dit kan namelijk pijn doen – kunt u de poten insmeren met vaseline of speciale potenbalsem. Vaseline is niet giftig voor honden, let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.

WAT TE DOEN ALS UW HOND ONDERKOELD IS
Als uw hond onderkoeld is zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

Breng uw hond naar een warme omgeving;
Geef uw hond suiker en warm drinken;
Pak uw hond in met dekens om hem weer warm te krijgen;
Neem contact op met uw dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK ALS:
Vertoont uw hond onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak. Wij helpen uw hond er snel weer bovenop!