Bloedonderzoek schildklierbepaling, galzuur- en cortisolmeting

Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet er soms ook een bloedonderzoek worden gedaan. Deze bloedonderzoeken voeren we veelal zelf uit dankzij ons uitgebreide laboratorium. We hebben hierdoor de mogelijkheid om snel een schildklierbepaling, een galzuur- en/of cortisolmeting te kunnen doen. 

Snapshot

Idexx Snapshot

Met dit apparaat kunnen wij in de praktijk via een bloedonderzoek een schildklierbepaling, een galzuur meting of een cortisol meting uitvoeren van uw huisdier. Dit wordt gedaan voor de diagnostiek van bijvoorbeeld de ziekte van Cushing, een afwijking van de werking van de schildklier en ziektes aan de lever door middel van de galzuur meting. We kunnen tijdens de behandeling van een patiënt met één van deze klachten vaker een controle doen en dus ook sneller inspelen op de behandeling indien nodig.

De ziekte van Cushing

Bij de ziekte van Cushing bij een hond maakt de bijnier te veel hormonen aan. Er wordt dus te veel cortisol aangemaakt in de bijnieren. We behandelen dit door de bijnieren te onderdrukken met medicatie (Vetoryl). 

Diagnose stellen

De diagnose wordt vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Uw hond zou daarvoor een dag in onze opname moeten verblijven om drie keer bloed af te nemen. Als uw hond de ziekte van Cushing heeft, is dit goed te behandelen met medicatie. Uw hond zou wel onder controle moeten blijven om te beoordelen of de dosering medicatie voldoende blijft.

Afwijkingen aan de schildklier

Bij de schildklier zijn twee afwijkingen mogelijk, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie) en een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Bij honden komt een te traag werkende schildklier het meeste voor en bij de kat een te snel werkende schildklier. Een gezonde schildklier produceert het hormoon Thyroxine. Dit hormoon regelt de stofwisseling en heeft onder andere invloed op de hartslag, de spijsvertering en de bloeddruk.

Diagnose stellen

De diagnose kan gesteld worden door middel van een bloedonderzoek. We hoeven maar één keer bloed van uw hond of kat te nemen en dan kunnen we dit in de praktijk onderzoeken. Als uw hond of kat een afwijking aan de schildklier heeft, dan kan dit goed worden behandeld met medicatie (L-Thyroxine of Thiafeline). Uw huisdier zou wel onder controle moeten blijven om te beoordelen of de dosering van de medicatie voldoende blijft.

Hoe gaat zo'n bloedonderzoek in zijn werk?

Er zal voor het onderzoek bloed moeten worden geprikt bij uw huisdier, maar hoe gaat dit? We kunnen op vijf verschillende plaatsen bloed afnemen: in de hals, in één van de twee voorpoten of één van de twee achterpoten. We hebben niet veel bloed nodig voor onze apparaten. We laten uw huisdier meestal vast houden door één van onze medewerkers en een medewerker prikt dan bloed bij uw huisdier. Als de eigenaar er bij wil en kan blijven, laten we deze het liefst in zicht staan van het dier, zodat deze zich op zijn gemak voelt. Het doet geen pijn, maar het is vaak voor het dier een beetje spannend. Erna kunt u ervoor kiezen om op de uitslag te wachten (dit duurt 20-30 minuten) of u kunt naar huis gaan en dan bellen we u later op de dag met de uitslag.