Het verhaal van Sierra (succesvol afvallen)

"Mijn Engelse Cocker Spaniël is een teefje. Ze is nu 7 jaar jong. Nog voor haar eerste verjaardag werd zij met spoed geopereerd wegens een infectie in haar baarmoeder. De dierenarts zei: “Alles moet eruit, anders gaat ze het niet overleven”. Natuurlijk stemde ik ermee in, want ik wilde haar absoluut niet kwijt. Na de operatie ging het gelukkig heel snel goed met haar. Alleen werd ze ieder jaar een beetje zwaarder…Tot ze op een ochtend niet meer kon lopen.

Volgens de dierenarts heeft ze haar heupen versleten. Röntgenfoto’s lieten dit ook zien. Ze kreeg zware pijnstillers en dan moest het beter gaan na een paar dagen. Het ging ook wel iets beter met haar, maar toch vond ik het belangrijk dat ze ook plezier had. En dat had ze niet meer. Want wandelen of spelen, dat kostte teveel energie en het deed pijn. Ik heb haar toen gewogen en ik schrok me rot. Ze woog op dat moment 27 kg. Ja, wat moest ik nu? Meer bewegen en minder eten is de ideale combinatie om af te vallen, maar dat bewegen is net zo pijnlijk. Ik heb met mijn gezin de afspraak gemaakt dat alleen ik haar nog te eten zou geven, zodat ik daar al wat meer controle over zou krijgen. Toen ik weer met Siërra op controle moest voor haar heupen, heb ik het met de dierenarts over haar gewicht gepraat. Ook zij vond het noodzakelijk om Siërra met een afslankprogramma te laten beginnen. Zij vertelde mij over een speciaal afslankprogramma waar één van hun medewerkers Valerie Potters in gespecialiseerd is: Gewichtsverlies programma Slim Fit van Royal Canin. Dit is een gratis programma, waarbij de hond of kat goed in de gaten wordt gehouden bij het afvallen. Je krijgt er tips mee voor alle moeilijke momenten die er tijdens het programma op je pad komen. Want het betekent ook dat je als baasje goed je best moet doen, anders werkt het niet.

                                                                         
                                                                                Voor de Slim Fit (25,9 kg)

Bij het eerste bezoek aan de gewichtscontrole consulente op 2 oktober 2013 werd Siërra gewogen. Ze woog 25,9 kg en had een bodyscore van 8. Haar streefgewicht werd berekend en dat is 19,92 kg. Ondanks deze hoge scores, had ik toch wel hoop dat het goed ging komen. Ik had door de voeding onder controle te houden, haar toch al 1,1 kg laten afvallen. Maar we waren er nog lang niet. Ja, u leest het goed, onze meid woog op haar zwaarste moment 27 kg!

Met heel veel informatie gingen we naar huis. Siërra zou vanaf nu alleen nog maar de brokjes van Satiety Weight Management van Royal Canin krijgen. Omdat ze altijd gelijk met ons eet, heb ik, op advies van Valerie, haar dagelijkse hoeveelheid brokken (210 gram) gedeeld door 3. Iedere avond vul ik 3 bakjes met 65 gram brokjes voor haar maaltijden, deze weeg ik precies af. En de rest van 15 gram brokken, krijgt Siërra als tussendoortje of beloning. De eerste paar dagen weigerde ze te eten. Ik vond het verschrikkelijk, maar ik wist dat ik moest doorzetten. Maar oh, wat kan ze zielig kijken! Ook moest ze vaker kleinere stukjes wandelen. Dat zou ook beter zijn voor haar heupen.

Na 2 weken was het weer tijd voor de controle afspraak. Op 16-10-2013 ging ik met volle moed met Siërra terug naar de gewichtsconsulente. Even gepraat over hoe het gegaan was en waar ik tegenaan liep. En toen was het weegmoment daar…. Siërra woog 24,4 kg! Dat is 1500 gram minder!!! Oh, wat zijn we blij! Met een super goed gevoel gaan we de strijd aan voor de volgende twee weken.

Op 30-10-2013 komen we weer op controle. Vandaag weegt Siërra 23,2 kg! Dat is een gewichtsverlies van 1200 gram!!! En wat het mooiste is, zelfs Siërra voelt zich helemaal blij. Het gaat beter met lopen en ze is weer actiever.

Op 13-11-2013 is het weer zover. Het klinkt misschien stom, maar ik ben een beetje nerveus. Door even niet op te letten, heeft Siërra een kipfilet van mijn bord gepikt en met smaak opgegeten. Ik kwam terug van de keuken en wilde gaan zitten, toen ik zag dat mijn vlees niet meer op mijn bord lag. Tja, dan ben je te laat, want een hondje op dieet is supersnel. Dit deed ze eerder nooit! Je kon met een koekje in de hand voor haar gaan staan, ze zou het nooit pakken. Pas als je zei, pak het maar, dan wist ze dat het voor haar was. Weer wat geleerd! Maar ja, is ze nu wel afgevallen? De weegschaal geeft aan….22,7 kg. Pff, het is niet zoveel als anders, maar het is toch 500 gram minder!!! Vanaf nu dus goed opletten met alles wat eetbaar is.

Op 04-12-2013 gaan we weer op weg naar de gewichtsconsulente. Ik vind het iedere keer weer spannend. We hebben weer even gepraat over hoe het gaat met Siërra. De pijnmedicatie is nu gehalveerd en ze kan toch nog enkele minuutjes langer lopen voordat ze aangeeft dat ze pijn krijgt. Ook thuis komt ze vaker met haar knuffel aanlopen om te spelen, dus het gaat goed. De weegschaal geeft vandaag aan…22,3 kg!Weer 400 gram minder!!! Volgens de gewichtsconsulente gaat het heel goed. Ze zegt ook dat het nu steeds langzamer gaat met gewichtsverlies.En dat dit ook heel goed is, want het moet ook niet te snel gaan. We zijn weer hartstikke tevreden.

We mogen weer! Vandaag 17-12-2013 staat Siërra op de weegschaal…22,3 kg! Hmm, vreemd! Er is niets vanaf! Hoe kan dit nou? Dit is even een domper, maar we geven niet op. De gewichtsconsulente zegt dat het wel eens vaker voorkomt dat een hond of kat een tijdje stilstaat met het gewicht. En dat het belangrijker is dat ze niks is bijgekomen. Maar toch zit het mij niet lekker. Nog meer gemotiveerd om Siërra te helpen met haar overtollige kilo’s gaan we weer naar huis.

Ojee, vandaag (07-01-2014) is het tijd om te wegen. En dat na de feestdagen. Waarom o jee? Dan hebben de kinderen vrij gehad van school, mijn man vrij van het werk en met de Kerstdagen zijn opa en oma hier komen eten. En dan valt er wel eens iets (lees: iets meer dan normaal) van tafel. Onder de noemer, het is ook feest voor Siërra, ze krijgt het nodige toegestopt. Om dit te compenseren ben ik nog vaker met haar gaan wandelen. Maar nu, de weegschaal….22,05 kg! Joepie, weer 250 gram minder!!! Ze gaat als een speer! Het verschil is ook heel duidelijk te zien en te merken. Ze is net weer een pup, zo enthousiast!

Op 29-01-2014 geeft de weegschaal aan…21,6 kg! Weer een gewichtsverlies van 450 gram!!! Het gaat hartstikke goed met haar, ze heeft nu wel in de avonduren honger. De gewicht consulente adviseert om haar een half blikje Satiety Weight management in de Kong te doen. Dan duurt het wat langer voordat ze het op heeft en een keertje iets extra’s mag wel. Ze mag het 2 keer per week, dan is het blikje leeg. En ze vind het heerlijk!

Vandaag (19-02-2014) is het alweer tijd om te wegen, vandaag geeft de weegschaal aan…21.1 kg! Ik plof bijna van trots…weer 500 gram minder!!! Het is net of Siërra nu doorheeft wat er steeds gebeurt, want ze is echt helemaal door het dolle als we zeggen dat ze het zo goed doet. Ze gaat zelfs al vanzelf op de weegschaal zitten. Alsof ze wilt zeggen: “Kijk mij eens! Goed hè!” 

Op 12-03-2014 ben ik weer nerveus, omdat ik een paar dagen eerder erachter ben gekomen dat mijn man haar steeds iets extra’s geeft als ik er niet ben. Hij vind het zo zielig als ze haar snuit in zijn schoot legt als hij iets eet. Ik snap het helemaal, want ze kan echt heel erg zielig kijken.Maar ik vind haar gezondheid ook belangrijk. Dus manlief krijgt toch de waarschuwing dat hij dit niet meer mag doen. De weegschaal zegt….21.1 kg! Niks ervan af! Bam, dit is niet leuk, maar wel te begrijpen. De gewichtsconsulente zegt dat het nu zeker ook langzamer gaat, omdat ze bijna op haar streefgewicht zit. En de laatste loodjes zijn het zwaarst.

Het is weer zover. De weegschaal roept. Het is 02-04-2014 en de weegschaal geeft aan…20,75 kg! Weer 350 gram minder!!! Ik ben zo trots op mijn meisje! Het gaat echt geweldig goed met haar. Ze rent weer door het weiland als een pup. Ze zeurt ook niet om eten en is super vrolijk.

Op 15-04-2014 geeft de weegschaal aan…20,45 kg! Alweer 300 gram eraf!!! Siërra gaat zo goed. Ze geniet iedere keer weer van de wandelingen. Ik ben blij voor haar. En trots op mezelf dat we doorgezet hebben. Nog 500 gram en dan heeft ze haar streefgewicht bereikt. 

Op 07-05-2014 is het weer tijd om te wegen. De weegschaal geeft aan 20,2 kg! De gewichtsconsulten vindt dat ze er supergoed uitziet. Ze voelt langs Siërra's lijfje om te kijken of die laatste 250 gram nog af moeten of dat ze nu wel op gewicht zit. Dit ook omdat Siërra een allergie heeft ontwikkeld voor heel veel voeding en ze nu over moet stappen op Hypo Allergenic Moderate Calorie van Royal Canin. 

Op 20-06-2014 is het tijd voor een afspraak bij de dierenarts. Met de allergische reactie van Siërra gaat het goed. Gelukkig heeft de voeding ook hier weer geholpen. Ze is wel een pond aangekomen, maar dat houden we goed in de gaten. We willen een vrolijke en beweeglijke hond zonder jeuk. En met de voeding van Royal Canin is dit mogelijk!

                                                                                         Na Slim-Fit (20,2kg)

Royal Canin, Diergeneeskundig Centrum Beek en Valerie Potters heel erg bedankt voor al jullie hulp! Zonder jullie was het ons niet gelukt om een gezonde, blije en energieke Siërra terug te krijgen. En natuurlijk zijn we vooral ook trots op Siërra.

Succesverhaal Sierra afvallen