Schimmelkweek

Een schimmelinfectie komt regelmatig voor bij verschillende diersoorten. Ze kunnen drager zijn van schimmel, maar ze kunnen er ook ziek van zijn. Schimmel van de dieren is ook besmettelijk voor mensen, maar ook andersom. De symptomen kunnen verschillen, variërend van een mottige vacht en enkele kale plekjes tot kleine korstjes over het hele lichaam. Meestal is er geen jeuk, tenzij er een huidontsteking is ontstaan. Om zeker te zijn of het om een schimmel gaat en zo ja, welke het is, doen we een schimmelkweek. 

schimmelkweek

Hoe maken we een schimmelkweek?

Voor het maken van een schimmelkweek leggen we een aantal haren op een speciale voedingsbodem. De bodem heeft een gelige kleur. Als de haren met schimmel zijn besmet, krijgt de voedingsbodem een rode kleur. We zien dan ook een groeiende schimmelkolonie.

Hoe behandelen we schimmel?

Een schimmelinfectie is goed te behandelen en de meeste dieren herstellen volledig. De behandeling duurt vaak 6 weken en wordt behandeld met een medicijn en shampoo dat schimmels doodt. Let op, een schimmel is besmettelijk, dus houdt de spullen apart (dekens, riem, borstels, etc.) en ga bijvoorbeeld niet met uw huisdier naar cursussen of tentoonstellingen.